Урок по Горска педагогика в СУ „Йордан Йовков” в Тервел

За месец април са планирани уроци в три от забавачките в града, както и представяне на новият урок по проект „Земите и горите на орела“

Урок по Горска педагогика в СУ „Йордан Йовков” в Тервел

Защо брезовият сок е полезен и какви важни за децата витамини съдържа? Какви вещества има в плода на конския кестен и лекарства за кои болести се приготвят от него? Какъв е на вкус буковият жълъд и могат ли хората да го използват за храна? Какво вещество се съдържа в сладкото от зелени орехчета и защо е хубаво у дома да имаме някое и друго бурканче с този еликсир?


Това бяха само част от интересните теми, с които горските педагози от Шумен и Провадия запознаха днес учениците от 1 до 4 клас в СУ „Йордан Йовков“ в Тервел. По време на занятията децата се опитаха да запомнят най-важните особености на различните дървета в Североизточна България, за да могат да ги разпознаят по време на следващите уроци в гората. Малките ученици показаха завидни знания, като повечето без проблем разпознаха липа, чинар и кестен и дори обясниха къде в града и парка има дървета от тези видове.

Уроците по Горска педагогика в Тервел се провеждат по идея на директорът на ловното стопанство в града инж. Георги Ботев, който смята че това е начинът децата да разберат какво правят лесовъдите, за да съхранят българските гори и да ги подържат в добро състояние. Всяка година Ботев и колегите му организират няколко големи занятия в училищата и детските градини на общината. За месец април са планирани уроци в три от забавачките в града, както и представяне на новият урок по проект „Земите и горите на орела“.