Протестиращите пред съдебната палата поискаха оставки и настояха за отговори от институциите във връзка с убийството в градския парк

Събралите се жители на Добрич поискаха оставките на началника на отдел Охранителна полиция към ОД МВР Добрич комисар Иван Иванов и на ръководителя на Районната прокуратура Петко Тухчиев

Протестиращите пред съдебната палата поискаха оставки и настояха за отговори от институциите във връзка с убийството в градския парк

Десетки жители на Добрич се събраха днес пред съдебната палата, за да изразят неудовлетвореността си от действията на институциите във връзка с убийството на Живко Борисов в градския парк на 7 март. Протестиращите поискаха сигурност по улиците на Добрич и превантивни мерки за справяне с противообществените прояви. Те се подписаха под отворено писмо, което в утрешния ден ще бъде изпратено до окръжния прокурор Радослав Бухчев, районният прокурор Петко Тухчиев, директора на ОД МВР Добрич старши комисар Цветан Пировски, кмета на Община Добрич Йордан Йорданов, председателя на Общинския съвет Красимир Николов, областния управител Йорданка Костадинова и народните представители от област Добрич.
Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса:


Ние гражданите на гр. Добрич и областта, с оглед събитията от последната седмица, се обръщаме към вас с въпроси, от които очакваме адекватни отговори, подкрепени с доказателства.
Възмутени сме от тежкото убийство на Живко Борисов на 07.03.2024г. и опитите за убийство, извършени срещу други лица. Бездействието на отговорните институции, въпреки тежкото криминално минало на извършителя Марин Добрев, както и множеството досъдебни производства водени срещу него.
Доверието на обществото изисква представляваните от вас институции да заемат категорична позиция против бездействието , против безотговорността и липсата на наказуемост на отговорните за това лица.
През изминалите дни представляваните от вас институции си прехвърляха вината за случилото се и никой не пое отговорност. Въпреки множеството изявления в медиите, същите не предизвикаха целения от вас ефект. Напротив! Ние, гражданите на град Добрич не ви вярваме!
Напомняме ви ,че сте избрани и назначени да служите в интерес на обществото и не приемаме никакви опити за „шикалкаване“ от ваша страна.
Настояваме цялата информация по този случай да бъде изнесена, като не се спестяват факти и обстоятелства относно бездействието на представляваните от вас органи. В тази връзка поставяме следните въпроси, като считаме, че категорично ни дължите отговори:
1. Защо Процесуално следствени дейности / претърсвания във връзка с нападението над Емилиян Рачев на 25.02.2024г. са извършени едва след убийството на 07.03.2024г. , и тогава са иззети ножовете с които се предполага, че са извършени престъпленията.
Такива действия не би ли следвало да бъдат извършени от органите на МВР веднага след задържането на Марин Добрев , като заподозрян за извършването на деянието на 25.02.2024г. , предвид и доказателствата с които са разполагали разследващите ,а именно видео кадри от охранителни камери в близост до местопрестъплението, на които заподозреният се движи с нож в ръка.
2. Назначена ли е проверка, която да установи, дали има пропуски и нарушения в работата на наблюдаващият по делото прокурор Станчева от Районна прокуратура
Добрич и разследващ полицай Коева от Първо РУ към ОДМВР Добрич? Уведомени ли са инспектората на Прокуратура и МВР?
3. Вярна ли е информацията, изнесена от местна медия, че два дни МВР не е уведомила Районна Прокуратура Добрич за нападението над Емилиян Рачев и защо?
В следствие на това същия е бил пуснат от МВР 24 часа след неговото задържане, поради липса на доказателства. Кой е взел решението за това?
4. Защо прокурор Станчева не е разпоредила на разследващ полицай Коева да назначи съдебно -психиатрична експертиза по досъдебното производство за нападението с нож над Емилиян Рачев, до деня на тежкото убийство на Живко Борисов?
5. Защо твърденията на извършителя на престъплението, че "не е излизал от вкъщи", без да са потвърдени от свидетели, факти и доказателства, се приемат за "добро алиби", според думите на Директора на ОД МВР Добрич старши комисар Цветан Пировски? От видео записи от камери за наблюдение се потвърждава съпричастността на Марин Добрев към престъплението. Кой подведе директора на ОД на МВР?
6. Защо лицето Марин Добрев, след като не е открито на адреса и местата на които пребивава, не е обявено за общодържавно издирване? Кой следваше да стори това?
7.Как след извършените престъпления на 25.02.2024 г. и на 07.03.2024 г. лицето Марин Добрев е установено и задържано, а при четиринадесет на брой предишни посещения не е открит?
8. Кой и на какво основание, с какъв съдебен акт се е произнесъл, за да бъде лицето Марин Добрев на свобода?
9. Защо според съдебните власти в Обединено кралство Великобритания, Марин Добрев може да носи наказателна отговорност, а според българските власти е невменяем? Възможно ли е, назначените експертизи до момента в Република България, да са били манипулирани с цел лицето да избегне наказателна отговорност?
10. Лицето Марин Добрев бил ли е информатор на МВР? Бил ли е с протекции от МВР?
11. Какви действия ще бъдат предприети, ако експертизите докажат, че лицето е невменяемо и след назначеното лечение отново бъде пуснато на свобода?
12. Какви превантивни действия ще предприеме ОД на МВР гр. Добрич за повишаване на сигурността на гражданите с цел недопускане на такива инциденти за в бъдеще?
14. Кой и кога ще поеме отговорност за бездействието след множеството престъпления, извършени от Марин Добрев, приключили с убийство?
15. Директора на ОД МВР Добрич старши комисар Цветан Пировски да посочи кои са отговорните лица в МВР, пряко отговарящи за разследването и опазването на обществения ред.
16. Има ли МВР гр. Добрич полицейски кучета и старши полицаи водачи на служебни кучета? Колко на брой са и защо не патрулират в рамките на града за целите на охранителна полиция?
17. Поради какви причини Община гр. Добрич реагира 6 дни след трагичното събитие с разпространяването на позиция ?
18. Кога Общински съвет и Областна Управа ще излязат с официална позиция с която осъждат убийството и множеството извършени тежки престъпления от страна на Марин Добрев?
19. Какви действия ще предприеме община Добрич, ще поеме ли отговорност за липсата на видима и работеща охрана в централната градска част и парка, което е причина за увеличението на хулиганските прояви и вандализма?
20. Какъв е бюджета за 2024г. за охрана на „Градски парк Свети Георги“, при какви условия е сключен договора за охрана и какви ангажименти има по този договор фирмата изпълнител?
21. Кога Община Добрич ще приеме подадената от нас ръка за съвместна работа за изработването на местен план за превенция и сигурност, който да гарантира по-спокоен и справедлив живот на нас жителите на града?
22. Готови ли са народните представители , излъчени от регион Добрич , да инициират и участват в обществен дебат във връзка с законодателни промени в „Закона за здравето“ и по-точно гл.V – Психично Здраве.
Предвид високото обществено внимание поставяме срок до 18.03.2024г. за вашите отговори!