Областният управител награди отличилите се в националния ученически конкурс „Наследник съм на…“

Конкурсът е част от националните чествания на 110 години от Балканските войни и е организиран от Министерство на отбраната и Централно военно окръжие съвместно с Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието и Съюза на ветераните от войните в България

Областният управител награди отличилите се в националния ученически конкурс „Наследник съм на…“

Областният управител Йорданка Костадинова връчи наградите на победите в проведения от Военно окръжие Добрич етап от националния конкурс „Наследник съм на…“ като част от проявите за отбелязване на 110- години от Балканските войни. Церемонията, на която присъстваха близки и преподаватели на победителите, както и краеведът Веселина Малчева, се състоя в музейната зала на музей „Военно гробище“. На нея присъстваха ръководителят на Военно окръжие Добрич подп. Генади Генов, началникът на РУО Добрич Светлана Василева, директори на училища, където учат учениците победители, представители на Регионален исторически музей, близки на учениците. Йорданка Костадинова поздрави младите участници за любовта им към историята, като отбеляза, че именно паметта за миналото ни ни прави нация и народ и им пожела да следват и сбъдват мечтите си. Тя връчи награди, изпратени от Министерство на отбраната, както и от свое име – книги, разказващи за славната история на България и родната Добруджа. Благодарствени плакети за участието в конкурса четиримата победители получиха от подп. Генов, както и подаръци от Регионален исторически музей Добрич.


Конкурсът бе в две възрастови групи – от 5 до 7 клас и от 8 до 11 клас, като участниците трябваше да предоставят есе или разказ на тема „Наследник съм на…“. При връчване на наградите участниците споделиха, че са били вдъхновени от разказите на краеведа Веселина Малчева. Жури в състав – представители на Военно окръжие Добрич, председател на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Добрич, началника на РУО Добрич и зам.-областният управител прегледаха постъпилите творби, като участниците са във втора възрастова група – 8-11 клас. Присъдени са две трети награди – на Кристиян Тодоров Иванов – 11 клас в СУ „Д. Талев“ и Кристина Живкова Славчева – 8 клас в ПГВМ „Проф. д-р Г. Павлов“, една втора награда за Сиана Радостинова Великова – 9 клас в ЧПГТП „Райко Цончев“ и една първа – на Вилислав Ивов Стамболов – 9 клас в СУ „Д. Талев“.

Класираният на първо място ще участва в надпреварата на национално ниво, като неговата работа ще бъде изпратена в Централно военно окръжие за разглеждане и класиране от комисия в Министерство на отбраната.