70 млн. лева постъпиха по сметките на тютюнопроизводителите за Кампания 2023

Държавен фонд „Земеделие“ преведе по банковите сметки на 8104 тютюнопроизводители близо 70 млн. лева по интервенцията „Преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството“

70 млн. лева постъпиха по сметките на тютюнопроизводителите за Кампания 2023
ДФ Земеделие

Субсидиите за Кампания 2023 са оторизирани на стопаните, които са отглеждали сортовите групи „Каба Кулак“, „Бърлей“, „Вирджиния“ и „Басми“ през референтния период 2016-2018 г. 
Ставките, по които е изплатена финансовата подкрепа в сектор „Тютюн“, са определени в Заповед на министъра на земеделието и храните.   
Преходната национална помощ за тютюн се изплаща на килограм произведена и изкупена качествена продукция (1- 3 класа) тютюн по сортови групи, както и диференцирано за различните количества в сортовите групи през една от годините на референтния период, съгласно данни за изкупения тютюн в регистъра.


Земеделският стопанин избира еднократно, при първото кандидатстване по интервенцията, годината от референтния период 2016-2018. Количествата отглеждан тютюн от избраната година се използват за изчисляване на подпомагането.