Проекти на банкноти, създадени от студенти, показват в Художествена галерия – Добрич

Изложбата ще се открие на 14 март, от 17.30 часа в галерията

Проекти на банкноти, създадени от студенти, показват в Художествена галерия – Добрич

Изложба на проекти на банкноти, създадени от студенти от Националната художествена академия през периода 2012–2023 година, ще бъде представена в Художествена галерия – Добрич на 14 март, от 17.30 часа. Проектите са учебни задачи по дисциплината „Визуална комуникация“. Куратори на изложбата са преподавателите доц. д-р Стоян Дечев и доц. д-р Ненко Атанасов. 


„Една обикновена бележка (nota), написана върху маса (banca), е станала изкуство, наречено бонистика или нотафилия. Това е фокусът на настоящата изложба, която представя проекти на банкноти. Те са проектирани като учебна задача от студенти в бакалавърската програма на катедра „Плакат и визуална комуникация“ в НХА – София. Предвид изключителната сложност на задачата, проектите съдържат най-основните технически изисквания, функционални параметри и графични стандарти за съвременната банкнота. Следвайки разбирането, че всеки креативен процес трябва да започва с полет на творческата фантазия, а не да следва технико-технологичните ограничения, на студентите е дадена свобода за избор на сюжет и неговата графична интерпретация. Не са изключени както добрите традиции, така и екстравагантните хрумвания“ – казва по повод изложбата доц. д-р Стоян Д. Дечев.

Експозицията e част от сътрудничеството между УниКредит Студио и Национална художествена академия в общата им цел да подкрепят и насърчават талантливи млади творци.