Днес е последният срок за внасяне на здравната вноска за януари с нов размер

От НАП напомнят, че от началото на тази година здравноосигурителната вноска е в размер на 37,32 лева

Днес е последният срок за внасяне на здравната вноска за януари с нов размер

Днес  е последният ден, в който лицата, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, трябва да платят здравните си осигуровки за януари


Срокът за плащане на здравните осигуровки е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Тъй като през този месец 25-ти бе в неделя, вноската за януари може да се плати и днес, на 26 февруари, понеделник. От НАП допълват, че лицата, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, преди да заплатят трябва да подават декларация Образец 7.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, обръщат внимание от приходната агенция. Прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.