Историята на най-стария и най-високия фар по Българското Черноморие ще разкаже нейният автор Наньо Нанев

Представянето на книгата "Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев" ще бъде на 29 февруари от 17.30 ч. в Народното читалище "Зора 1894 г." в Шабла

Историята на най-стария и най-високия фар по Българското Черноморие ще разкаже нейният автор Наньо Нанев

Наньо Нанев е пазач на фар Шабла повече от четвърт век. Това е най-старият и най-високият фар по Българското Черноморие. 


"Защо си направих труда да напиша тази книга? Защото това е най- старият, най- високият, най- колоритният български фар. Той е най- източната българска географска точка. Тук новата година астрономически идва първа у нас. За фара са писали мнозина историци, журналисти, краеведи, географи, утвърдени имена и начинаещи. И нито един от десетките фаропазачи с дълъг стаж не се е опитвал да напише дори и кратък разказ за фара!
Фар Шабла е вдъхновявал (и ще продължи да вдъхновява!) много поети и художници. Не съм критик - литературен или художествен, но ще отделя място за нашите - местните: Георги Давидов, Стефан Жечев, Александър Александров и Коста Костов.
Каквото и да се напише за фар Шабла, все ще е малко, но това не означава, че не бива да опитваме да добавяме към тази история това, което вече знаем. Още повече, убеден съм, че имам и моралното право на това."
Наньо Нанев