Половин България без интернет и телефони

Мрежата на Vivacom се срина малко преди обяд в понеделник. По данни на BNews голяма част от телекомуникационните връзки не реагират, като потребителите на компанията са без телефони и интернет вече няколко часа.

Половин България без интернет и телефони
От около 10 часа сутринта в понеделник наземната мрежа на Vivacom се срина в цяла България, показа проверка на BNews. Според експерти MAN-мрежите, през които преминават линиите за стационарни телефони и интернет-трафика, са паднали и са недостъпни за потребителите на компанията.

Около обяд читатели на BNews от няколко града, сред които Варна, Кърджали и София, сигнализираха, че вече няколко часа нямат достъп до интернет, доставян от Vivacom. Особено сериозен е проблемът във Варна, откъдето кореспондентът на BNews съобщи, че хиляди хора нямат достъп до мрежата на оператора.

Въпреки това обаче има и части на мрежата на доставчика, които засега работят, като все още не е ясно дали става дума за резервно окабеляване на компанията или за частични сривове.

Безплатният телефон за връзка с клиенти на компанията и в момента е неактивен.

"Sorry, I am busy. Call later." е текстовото съобщение, което получават потребителите при опит да се свържат с пресцентъра на Vivacom.

Малко след 15 часа от компанията разпространиха и прессъобщение за ситуацията.

"В 11.30 ч. "Виваком" регистрира технически проблем в мрежата си. Затрудненията в нормалното функциониране на системата засегнаха клиенти на VIVACOM, ползващи основно услуги за пренос на данни. Скоро се очаква пълно нормализиране на работата на мрежата.", се казва в съобщението.