Осъдиха Прокуратурата за 11 месеца незаконен арест и затвор

Окръжен съд присъди обезщетение на 40-годишен добричлия, заради незаконен арест, ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска - 2-ри август м. г. до окончателното погасяване на задължението.

Осъдиха Прокуратурата за 11 месеца незаконен арест и затвор

Окръжен съд – Добрич осъди Прокуратурата на Република България да заплати на 40-годишния Пламен П. от Добрич 43 хил. лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на незаконно повдигнато обвинение, което е прекратено с постановление на Районна прокуратура – Добрич от края на ноември 2010 г. Съдът отхвърли иска за разликата до 100 000 лв.


 

Съдът установи, че предварителното производство срещу Пламен е започнало със задържането му под стража на 8-ми декември 1995 г. На 30-ти ноември 2011 г. Районна прокуратура – Добрич е прекратила наказателното производство срещу ищеца. Наказателното производство е продължило близо 15 години. Ищецът е бил задържан в Следствения арест от 8-ми декември 1995 г. до 16-ти април 1996 г., а от тази дата до освобождаването му на 4-ти ноември 1996 г. в Затвора Белене. В ареста и в затвора той останал близо 11 месеца.


При определяне на обезщетението, съдът взе предвид тежестта на повдигнатото обвинение на млад човек, с добро име в обществото като спортист и завърнал се от мисия в Камбоджа, както и продължителността на наказателното производство и времето на задържането му. Отчита също изнесените двукратно в медиите информации по материали от следствието срещу Пламен.

 

Съдът приема, че продължителното време, през което той е търпял отрицателни въздействия от наказателното производство е дало негативно отражение в личен и здравословен план, както и в професионалната му реализация. От заключението на съдебно-психиатричната експертиза, съдът намира, че стресът в местата за лишаване от свобода, средата, условията, при които е преживявал, неизвестността от това, какво се случва, са довели до траен душевен тормоз, който преживява и сега.


Решението на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.