Стогодишния си юбилей ще отбележи баба Маринка от Добрич на 14 февруари

Маринка Йорданова Андреева е родена на 9.02.1924 г. в с. Одринци

Стогодишния си юбилей ще отбележи баба Маринка от Добрич на 14 февруари

Макар да е родена на 9 февруари Маринка Андреева, заради лютата зима тогава, е записана едва на 14-ти февруари. Така цял живот празнува рождения си ден на тази дата, която й е много скъпа, защото на нея е била и сватбата й. До четвърто отделение учи в румънско училище в родното си село, което тогава се намира в пределите на Южна Добруджа. След това сама се научава да пише и чете на български език. През 1943 г. се омъжва за Иван Андреев – най-образованият мъж в селото, един от първите възпитаници на Висшето търговско училище (днес Икономически университет – Варна). Роден през 1917 г., той завършва две висши образования – икономическо и право. След като заема ръководни постове, сред които директор на „Партиен и държавен контрол“ и кмет на село Ведрина, той е изключен от БКП, защото е участник в движението, подготвяло „Заговора на Горуня“. Въпреки бунтарския живот на съпруга си, Маринка е неизменно до него и заедно преживяват тези трудни за семейството години. Тя работи тежък физически труд като бригадир в завод „Жакард“ – Добрич. Неведнъж е удостоявана със званието „ударник на труда“. Родила и отгледала две деца: Стоян Андреев – завършил история и литература в СУ“ Климент Охридски“, дългогодишен учител в ТМСС и Спортното училище в гр. Добрич, и д-р Маргарита Байчева – лекар с три специалности, основател на Центъра по хемодиализа в Добрич. През 1980 г. загубва снаха си в автомобилна катастрофа и се налага да играе основна роля в отглеждането и възпитанието на внуците си Иван и Радосвета. 
Иван Андреев е завършил агроинженерство в Пловдив, дългогодишен служител на ДАНС в Добрич, където е заемал и ръководни длъжности. Заедно със съпругата си Валентина Андреева са отгледали две прекрасни деца – Стоян и Преслав, които и до момента са най-близо до баба Маринка. Радосвета Андреева е професор по детска дентална медицина във Факултета по дентална медицина към Медицински университет – Варна, доктор по медицина и доктор на науките, преподавател, заемала административни длъжности зам.-декан и ръководител на катедра.  Загубила отдавна съпруга си и двете си деца, отгледала двамата си внуци, баба Маринка сега се радва и на четирима пораснали правнуци – Стоян Андреев и Преслав Андреев, възпитаници на Икономически университет – Варна, както прадядо им Иван (Преслав се дипломира и в магистърска програма „Data Science“ в Манчестър като отличник на випуска), Елена Борисова, която е стажант-лекар по дентална медицина във ФДМ – Варна, и Явор Борисов – студент по фармация.

Баба Маринка от Добрич ще празнува своята 100-годишнина на 14.02.2024 г. Тя се чувства чудесно на достолепната си възраст, няма досадни болежки, похапва си всичко – без риба, обича сладичко и тестени изделия, а водата не е сред любимите й течности за пиене. Сутрешното кафе и четенето на вестник за нея са задължителен ритуал всеки ден. На 100-тния си рожден ден баба Маринка ще събере най-близките си хора – внуците и правнуците, за да се посмеят заедно, да ги почерпи с торта и да си припомнят отново интересни истории от дълголетния й разнолик и достоен живот.