Трети ден протести на земеделците

Преговорите снощи завършиха без постигнато съгласие

Трети ден протести на земеделците

В третия ден на протести на земеделците, блокадите на пътните участъци в Добричка област продължават, но с час повече. На трите точки, при граничните пунктове на Кардам и Дуранкулак и на пътя Добрич-Силистра при с. Карапелит, тежката техника блокира движението точно в 10 часа. 



В с. Карапелит  30 трактора блокират пътя, движейки с ниска скорост по главния път. Пропускат линейки, тъй като това е единствената връзка с Тервел. Към зърнопроизводителите се присъединиха и животновъди от региона, които разпръснаха вълна на пътното платно.

Животновъдите разказват, че от години се борят за оцеляването си. По думите на Станимир Симеонов от септември е намалил стадото си от 270 на 160 животни. Заканва се, че ще остави само една овца, с която да продължи да ходи на протести.

"Не може в магазина  един килограм овче сирене да се струва 30 лева, на нас млякото за септември месец ни го платиха 90 ст. Това е подигравка. И когато отидеш да се оплачеш ти казват - ако ти отърва.  На кого да се оплача?! Бог високо, Цар далеко.", гневи се Симеонов.

Протестиращите остават непреклонни в исканията си. По думите им най-важни са  законодателните промени, които според тях ще сложат ред в бранша. Фанинсовата помощ пък е необходима за оцеляването им.

Протестите продължават и утре.