Деца, родители и учители протестират срещу орязване на гимназиални паралелки в Добрич

Протестът се проведе пред сградата на Община Добрич

Деца, родители и учители протестират срещу орязване на гимназиални паралелки в Добрич

Десетки ученици, учители и родители се събраха пред сградата на Община Добрич, в знак на протест срещу предложението на РУО Добрич за преустановяване на приема слд 7-ми клас и премахването на гимназиалния курс в Средните училища "П.Р. Славейков", "Димитър Талев" и "Любен Каравелов". Както Добрич онлайн вече съобщи, предложеният в този вид държавен план-прием за следващата учебна година 2024-2025 г. предизвика масово обществено недоволство и готовност в образвателните институции да защитят правото на избор за образование на децата.


Във времето на протеста в сградата на Община Добрич се проведе среща по инициатива на председателя на Общинския съвет в града Красимир Николов.В нея участие взеха кметът на Добрич Йордан Йорданов, зам.-кметът "Хуманитарни дейности" Владимир Трендафилов, председателят на коисията по образование в Общинския съет Камелия Койчева, общински съветници, директори на училища, родители и други заинтересовани страни. Идеята на срещата беше да се чуят гледните им точки, за да се направи аргументирано предложение за оптимизиране на училищното образование в Община Добрич.

Окончателното решение за Държавния план-прием за Област Добрич трябва да бъде прието на 9-ти февруари от Областния съвет.