Днес е Световният ден за борба с рака

До 2050 година Световната здравна организация очаква случаите на рак в световен мащаб да се увеличат със 77%.

Днес е Световният ден за борба с рака
Pixabay

Според прогнозите на СЗО през 2050 г. заболяванията от рак ще достигнат  около 35  милиона нови случая. Проучванията в  повече от  185  страни  в света констатират 36  разновидности на заболяването.


Според Международната агенция за изследване на рака през 2022 година  10 вида са се оказали  най- смъртоносни. Черната класация води ракът на белия дроб,който е засегнал 2,5 милиона  души, следван от ракът на гърдата при жените с 2,3 милиона заболели. Другите масово разпространени видове са колоректален(рак с 1,9 милиона ) и рак на простатата (с 1,5 милиона  заболели.)

Д-р Бенте Микелсен, директор на Департамента по Неинфекциозни болести в СЗО, посочва, че според проучването населението в различните страни в зависимост от Индекса  на човешкото развитие, който включва здравеопазването, образованието и стандарт на живот, ще бъде засегнато по различен начин.

В прогнозата се вземат под внимание нарастване броя на населението и  застаряването, както и влиянието на тютюнопушене, алкохол, затлъстяване, чистотата на околната среда и други фактори.

Източник:БНР