РУО иска орязване на горния курс ученици в три от училищата в Добрич

Предложението да се закрие гимназиалният курс в три от най-големите училища в Добрич – „П.Р. Славейков“, „Димитър Талев“ и „Любен Каравелов“ е на Регионалното управление по образованието

РУО иска орязване на горния курс ученици в три от училищата в Добрич

В предложението за план-приема за следващата учебна година 2024-2025 г. на РУО Добрич за обучение в гимназиален курс не фигурират три от най-големите училища в Добрич. Това означава, че според предвижданията на инспектората от средни училищата „П.Р. Славейков“, „Любен Каравелов“ и „Димитър Талев“ трябва да бъдат преобразувани в основни и обучението в тях да е само до седми клас. 
От СУ „Петко Рачов Славейков“ днес публикуваха на интернет страницата си текст по темата, който предоставяме на читателите си без редакторска намеса:
„Весела и безгрижна междусрочна ваканция на всички Славейковци пожелава директорът на училището Георги Георгиев. Вероятно вече сте чули, че намерението на Началника на РУО-Добрич, е в част от водещите общински Средни училища да се закрие гимназиална степен и СУ „Пeтко Рачов Славейков“ е едно от тях. Това означава да се ограничат възможностите за избор на учениците къде да завършат средното си образование. Когато искаш да лишиш един град, държава, народ от бъдеще, най-бързият и лесен начин е разрушаването на традициите в образованието.
Надяваме се това да не е една от последните междусрочни ваканции за учениците от гимназиален етап на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ и в крайна сметка предимство ще получат децата, които свободно да избират бъдещето си.  
Прекрасна и усмихната, заслужена почивка за голямото и сплотено семейство на Славейковци! Семейство, в което поколения добричлии са получавали и получават бъдеще!“
Свързахме се и с директора на СУ „Димитър Талев“ Весела Панчева. В изключително емоционален разговор тя сподели, че няма да допуснат това, което някои са решили с лека ръка да направят. „Това ще се отрази пагубно на образователния пазар на гр. Добрич. Това в перспектива означава, че жителите на Добрич няма да имат алтернатива за качествено образование на децата си и ще се изместят към по-големите градове“, заяви Панчева. Според нея мерките на РУО ще доведат до още по-голямо обезлюдяване на града ни. Трите училища гарантират качествено образование и подготвят ученици, които впоследствие продължават образованието си във висшите училища в България. Весела Панчева призова план-приемът да не бъде оставен в този вид и да се запази гимназиалният курс и в трите големи училища в Добрич. Тя е категорична, че те разполагат с подготвен и високо квалифициран персонал, с изключително добра материална база, която отговаря на най-високите изисквания. 



И в трите изброени училища съществува по една паралелка за обучение в гимназиален курс. Припомняме ви, че през последните години драстично беше орязан и броят на паралелките в ЕГ „Гео Милев“ в Добрич. 
Очакваме позицията и на началника на РУО Добрич Светлана Василева, за да разберем нейните аргументи в защита на направеното предложение.

СУ "Любен Каравелов" кани всички родители тази вечер на среща от 18.00 часа, за да се включат в подписка, която ръководството на образователната институция е подготвило в знак на несъгласие с предложението на РУО Добрич.