Грипна епидемия в Добричка област от 5 до 12 февруари

По данни на РУО-Добрич от учебни занятия отсъстват около 15% от учениците в учебните заведения в областта

Грипна епидемия в Добричка област от 5 до 12 февруари

През последната седмица на януари нараства интензитетът на регистрираната  заболяемост от остри респираторни заболявания. Най-много са болните от 0 до 29 години, информират здравните власти, като в тези възрастови групи са достигнати епидемични стойности. 


След анализ на епидемичната ситуация е взето решение за обявяване на грипна епидемия и въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич за срок от 05.02.2024г. до 12.02.2024г. включително.

За този период се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари, както и свижданията в лечебните заведения за болнична помощ (изключения  се допускат само за терминално болни пациенти) и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

В детските заведения и училища ще се провежда стриктен ежедневен филтър, като откритите болни деца се връщат по домовете. Няма да се допускат до работа заболели лица от персонала.

От РЗИ - Добрич  препоръчват всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - чрез кихане и кашляне.

Спазването на етикета за кашляне ще спомогне за намаляване отделянето на респираторни вируси върху предмети и повърхности и ще намали вероятността за заразяване на възприемчиви хора.

Редовно прилагане на лична хигиена и дезинфекция също ще помогне за намаляване на заразяването с респираторни вируси при допир до заразени повърхности и тяхното преминаване чрез ръцете през лигавицата на очите, устата и носа в човешкия организъм.

Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително носенето на маска, както и при общуване с възрастни хора и бременни жени.