БДЖ може да пусне бърз влак Добрич - София при повишаване на интереса на пътниците

Това стана ясно от отговор от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на зададен въпрос от народния представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев

БДЖ може да пусне бърз влак Добрич - София при повишаване на интереса на пътниците
Facebook ЖП Гара Добрич / Railway Station Dobrich

Ако интересът на пътниците по направление Добрич - София се повиши, БДЖ - Пътнически превози има готовност да осигури директен бърз нощен влак. Това стана ясно от получен отговор от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на зададен въпрос от народния представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев. 
В момента жителите на Добрич, които пътуват за София, се прекачват на Повеляново на бързия влак Варна - София. Това създава големи неудобства за пътниците в обикновените купета от първа и втора класа особено в късните часове. Изключение са само спалните вагони, които директно биват прикачвани за директния влак от Варна към София. 


Според Гвоздейков към момента разработването на директна линия на влака Добрич - София ще бъде неефективно, поради неголемия брой пътници, използващи този вид транспорт. В писмото си той уточнява, че участъкът Повеляново - Кардам е неелектрифициран, а Повеляново - София е с изградена електрификация, което предполага, че за целия маршрут от Добрич до София трябва да се осигури дизелов локомотив, което е финансово нерентабилно за БДЖ. 
Транспортният министър сочи и още една възможност за бърз влак по линията Добрич - София - смяна на дизеловия локомотив с електрически на гара Повеляново, което обуславя престой от 30 минути за технологични операции. Според него този вариант с използването на два локомотива отново е нецелесъобразно и икономически неизгодно.