Центърът на Добрич завършен до края на 2024г.?

На днешната сесия на Общинския съвет обсъдиха разширението на обхвата на синя зона, ремонтите на Центъра и Кооперативния пазар и други приоритети, включени в програмата за управление на Общината

Центърът на Добрич завършен до края на 2024г.?
Пред общинските съветници кметът на Добрич Йордан Йорданов представи програмата за управление на мандата. Представени са приоритетите на Общината за следващите 4 години. Част от тях са: изграждане на индустриална зона, изграждане и развитие на техническата инфраструктура на всички индустриални зони, започване и завършване ремонтите на Централна пешеходна зона и Централен кооперативен пазар и други. 
Тема на дискусия стана липсата на конкретика в програмата. В нея, по думите на няколко съветници, липсват срокове за изпълнение, очаквани резултати и друга информация. "Това ме навежда на мисълта, че това са пожелателни дейности и мерки, и не съм убедена, че ще бъдат заложени в този мандат, след като няма наистина отговорните срокове, в които да се работи", коментира Детелина Николова. 
Възникнаха въпроси за срока на изпълнение на ремонта на Централна градска част, където всъщност е заложен срок на започване и завършване през 2024г., както и дали вече е наличен план-график за ремонта. Съветникът Зорница Михайлова отправи запитване към кмета на Добрич и относно ремонта на Централния кооперативен пазар, за който е заложен срок 2024-2025г. Съветникът зададе въпрос и за това дали обновяването на Стоматологичната клиника влиза в плана за управление. 
"Тези срокове касаят нашите намерения в рамките на съответно упоменатите години, да бъдат започнати и завършени съотвените обекти. Що се касае до изпълнението на Центъра - не сме получили план-график. Ще уведомим писмено, когато получим такова. Не са изминали още дессетте дена, откакто сме изпратили писмото", обясни кметът пред съветниците. 
Йордан Йорданов посочи, че екипът на Общината разполага с технически проект и разрешение за строеж на Пазара в Добрич, но е нужно да се подпише споразумение. "Упоменатите проекти, които са одобрени в държавния бюджет - те са индикативни, и ще бъдат финализирани и одобрени след подписване на такива споразумения. Няма как да заложим всяка една сграда в програмата за управление. Виждате примера с Партийния дом, високото тяло - не е била залагана никога, но пък спечелихме проект за нея". Кметът обясни, че макар и някои сгради да не са включени в програмата за управление, това не означава, че няма да се работи за тях.  В това число влизат и Стоматологичната клиника, и ДКЦ I. Градоначалникът допълни, че продължава работата на Общината за разкриване на филиал на Медицинския колеж в Добрич. Водят се разговори с висшите училища и се търси подходяща сграда. 
Съветникът от ГЕРБ Иво Пенчев попита какви са плановете на Общината относно обхвата на синята зона. Кметът Йорданов разясни, че не е ясно, но в момента се разработват, като ще бъдат предложени за гласуване на общинските съветници. Идеята е синята зона да обхване района от бул. "Добруджа" до бул. "3-ти март" и от ул. "Отец Паисий" до ул. "Любен Каравелов".  Детайлите обаче ще станят ясни след като планът бъде разработен.  
Програмата за управление на кметския екип подкрепиха 21 съветници и 16 се въздържаха.