Над 200 деца са консултирани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за 2023г.

Причината за най-много консултации е проява на асоциално поведение

Над 200 деца са консултирани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за 2023г.
За 2023г. година комисията е извършила посещение на 26 семейства на деца, подлежащи на задължително образование и е установено, че малолетните и непълнолетните трайно живеят с родителите си в чужбина. 
Отправени са 34 заявки от педагогически ръководства за среща с Комисията, относно консултирането на деца и родители. Проведени са 16 срещи. Проведени са 14 работни срещни с училищни комисии, училищни съветници и психолози, учители и класни ръководители по казуси на проблемни деца. Обсъждани са теми като: „Последици от противоправни деяния“; „Асертивно поведение“; „ Социално – психологически климат в клас“; „Тормоз – дефиниране и видове“; и „Виртуални опасности“.
Консултирани са 106 родители, настойници и попечители, които срещат затруднения при възпитанието на децата си. Общо 65 деца са консултирани индивидуално. Причината за най-много консултации е проява на асоциално поведение. Втората най-голяма причина е насилието между връстници. А общо 204 деца били на консултация заради противообществени прояви от всякакъв характер. 
Комисията е работила и с едно непълнолетно дете, настанено в корекционно-възпитателно заведение. През месец юли 2023 г. е прекратено настаняването на едно лице от възпитателно училище, поради изтичане срока на престоя му. Местната комисия стимулира и насочи непълнолетния да продължи образованието си, с цел професионална реализация. 
Комисията се състои от 15 члена, които са представители на общинска администрация, Дирекция „Хуманитарни дейности”, отдел ”Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане“, РЗИ, Първо РУ на ОД МВР- Добрич, педагози и психолог. Местната комисия организира и координира социално-превантивната дейност на територията на Общината, разработва програми за ограничаване действието на криминогенните фактори, работи съвместно с органите, имащи отношение към закрилата и защитата на малолетни и непълнолетни.