Галерията представя авторите Никола Даскалов, Васил Вълев и Велико Вълчев от изложбата "Годишнини"

В експозицията са включени творци, родени през първата половина на ХХ век, чиито юбилеи се честват тази година. Изложбата от фонда на Художествената галерия може да бъде разгледана до 5 февруари

Галерията представя авторите Никола Даскалов, Васил Вълев и Велико Вълчев от изложбата "Годишнини"
Велико Вълчев "Сбогуване с морето"

НИКОЛА М. ДАСКАЛОВ (1924 – 2001)
Роден на 30 юли 1924 г. във Варна. Следва във Философския факултет на СУ „Климент Охридски“, специалност философия (1944 – 1948). Работи като художник в Българска кинематография, Българска фотография и издателство „Народна просвета“ (1948 – 1972). Твори в областта на дизайна и пространственото оформление на музейни и изложбени експозиции. Член на СБХ – секция „Живопис“. Участва активно в общите художествени изложби на съюза. Прави самостоятелни изложби в София, Варна, Габрово, Балчик и две изложби в Испания (1990, 1992). 
Работи в областта на натюрморта и пейзажа. През 1988 г., със съдействието на проф. Светлин Русев, за пръв път показва живописните си абстракции в СГХГ. 
Проектант и изпълнител в Природо-научните музеи в Добрич, Варна и Тервел, както и Бургас. Основоположник е на музейната сбирка в Балчик и има голям принос за създаването на галерията в Балчик.


Никола М. Даскалов
"Утро над Добруджа"

ВАСИЛ ВЪЛЕВ (1934 – 2021)
Роден през 1934 г. в с. Сигмен, Карнобатска община. Завършва „Декоративно-монументална живопис“ при проф. Георги Богданов през 1959 г. От 1964 г. е професор по рисуване в Националната художествена академия от 1990 г. В ателието на професор Вълев в академията са черпили знания и майсторство много от днешните известни художници.
Преподава още в Нов български университет, Варненския свободен университет, Свободната академия "Жул Паскин". Автор е на монументални творби за частни и обществени сгради.
Организира множество самостоятелни изложби в страната и в чужбина.
Носител на множество награди, някои от които са: 1966 г. – за графика в Обща художествена изложба; 1975 г. – първа награда от конкурс на СБХ за пейзаж и натюрморт; 1990 г. – награда за акварел на името на Никола Маринов.
„Неговата живопис е лирична, изградена от тънко преливащи се пастелни тоналности. Той умее да пресъздаде емоционалната атмосфера, състоянието на природата и нейната връзка с човека…“ (доц. д-р Чавдар Попов)

Васил Вълев
"Есен"


ВЕЛИКО ВЪЛЧЕВ (1944 – 2022)
Роден на 16 април 1944 г. в с. Кардам. След отбиване на военната си служба работи две години като учител в родното си село. През 1968 г. е приет в Националната художествена академия „Николай Павлович“, специалност „Живопис“ в курса на проф. Петър Михаилов И проф. Ненко Балкански. След завършването си се завръща в родния си край, където работи като художник оформител, а по- късно и като преподавател и старши преподавател към ИДНУ „Тина Киркова“ гр. Добрич. 
Участва в Окръжни изложби на Дружеството на художниците – Добрич (1979, 1983, 1984), както и в съвместните изложби на дружествата на художниците в Добрич и Силистра (1983, 1985), ОХИ „Земята и хората“, множество национални изложби на учителите – художници и национални пленери.
През 1987 г. осъществява самостоятелна изложба в гр. Добрич.

Велико Вълчев
"Сбогуване с морето"