Земеделците в протестна готовност

Членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват за среща с властта, заради тежкото положение в сектор "Зърнопроизводство". В евентуалната среща НАЗ ще предложи пакет от мерки, който да работи в подкрепа на зърнопроизводителите

Земеделците в протестна готовност

В официалното становище на НАЗ пише следното: "Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) подчертава тежката ситуация, в която се намира сектор „Зърнопроизводство“ и необходимостта от взимането на навременни мерки за оцеляването му. Секторът от няколко години се намира в колапс, заради неблагоприятни икономически и климатични събития, като всяка следваща година кризата в зърнопроизводството става все по-остра...Загубата на един земеделец е загуба на работни места, на регионална стабилност и местна икономика. Сектор „Зърнопроизводство“ е най-големият платец на рентни плащания, съответно е най-големият поддръжник на социален мир в селските райони. Всяко сътресение в сектора рефлектира върху продоволствената сигурност на Р България". 


Земеделците настояват за спешна среща с Министър-председателя на България акад. Николай Денков, министър-председателят в ротация Мария Габриел, ръководството на Министерство на земеделието и храните и Министерство на финансите. НАЗ настоява и на изслушване пред Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

"НАЗ очаква адресирането на сериозните предизвикателства и проблеми пред сектора от страна на управляващите и намиране на ефективни решения и подкрепа. НАЗ заявява абсолютна и непоколебима готовност да защитава сектор „Зърнопроизводство“ и членовете си с всички позволени от закона средства и подходи, в това число шествия, протести и блокади, както по места, така и в столицата", казват още от асоциацията.