Поредна година с нулева майчина смъртност отбелязва АГ отделението в МБАЛ Добрич

Все по-малко са непълнолетните и малолетните момичета, които стават майки, показва статистиката на отделението

Поредна година с нулева майчина смъртност отбелязва АГ отделението в МБАЛ Добрич

Ражданията в АГ отделението в МБАЛ Добрич през 2023 г. до днес са 694. Миналата година те са били 730, което означава, че се отбелязва лек спад. Това, по думите на началника на отделението д-р Ивайло Петев, се дължи на демографската криза и спада на ражданията като цяло. „Мисля, че успяваме да задържим пациентите си от града и те да разчитат на нашата акушерска медицинска помощ, без да предпочитат да го направят в други близки градове“, посочи д-р Петев. Родените бебета са 701, от тях 353 момчета и 348 момичета. Най-младата майка е на 15 години, а най-възрастната на 42.
Д-р Ивайло Петев изрази удовлетвореността си, че за поредна година в Отделението по акушерство и гинекология няма смърт при родилките. 
Както в цялата страна, така и в Добрич продължава тенденцията за повишаване на средната възраст на родилките. Положителна тенденция се наблюдава обаче и при малолетните и непълнолетните родилки, като техният брой категорично намалява и те вече са единици. Над 90% от ражданията в МБАЛ Добрич са при майки на възраст между 18 и 38 години. Остава константен процентът на недоносените бебенца, като той е 11-12 на сто. Процентът на екстремно недоносените деца обаче намалява, което е положителна статистика. 
Д-р Ивайло Петев подчерта, че колегите му от Отделението по неонатология също са невероятни специалисти и техните показатели за изминаващата 2023 г. са много добри. Според него статистиката на НСИ ще покаже, че процентът на родилите бременни в област Добрич в местната болница отново се е увеличил. „Включително успяваме да привлечем пациенти и извън нашата област, което също е изключително добър показател“, отбеляза д-р Петев.