Съдят главен експерт от Община Генерал Тошево за подкуп

61-годишният Г. К. , при проверка на незаконен гараж в процес на строеж, е симулирал изпълнение на дейности по измерване и изчисление на своеобразна такса за извършване на услуга и поискал 4000 лева от собственика на гаража, който е германец и не е запознат с българското законодателство

Съдят главен експерт от Община Генерал Тошево за подкуп

От дълги години обвиняемият работел като главен експерт в Община – Генерал Тошево. Част от неговите задължения са да организира безпристрастно и обективно проучване на сигнали на граждани, свързани с проблеми от устройствен характер, и сигнали за незаконно строителство.

 
Именно такъв сигнал получил Г.К. в началото на март 2022 година. Информацията гласяла, че немски гражданин, живущ в село в Община Генерал Тошево, строи без надлежните разрешителни гараж в двора на имота си. На 21 март 2022 година Г.К предприел действия за изясняване на фактите и посетил дома на чужденеца. Констатирал, че там наистина текат строителни действия, за които няма издадени документи. В разговор със собственика на имота, общинският служител разбрал, че мъжът е готов да поправи това и да предприеме действия по узаконяване на постройката. 
Г.К. се възползвал от факта, че немският гражданин не познава българското законодателство, симулирал изпълнение на дейности по измерване и изчисление на своеобразна такса за извършване на услуга и поискал сумата от 4000 лева. Парите трябвало да послужат за узаконяването на гаража, а собственикът на имота бил убеден, че става въпрос за регламентирана такса, която той заплащал. 

Общинският служител Г.К. ще бъде съден по чл. 301 ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи: "Длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева".

Ако бъде признат за виновен Г.К. може да получи наказание до шест години „лишаване от свобода“ и глоба до 5 000 лева. Предстои делото срещу 61-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Окръжен съд - Добрич.