УС на Държавен фонд Земеделие актуализира тавана на украинската помощ

Съгласно промените, от 250 000 евро на 280 000 евро се актуализира таванът на подпомагане по Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна

УС на Държавен фонд Земеделие  актуализира тавана на украинската помощ

„Земеделските производители ще получат в най-скоро време още средства по украинската помощ, след като вече е актуализиран таванът за подпомагане“. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, който утвърди на днешното си заседание изменението на указания за предоставяне на държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2023 г. 
Съгласно промените, от 250 000 евро на 280 000 евро се актуализира таванът на подпомагане по Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Това стана след серия разговори на министър Вътев  с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски. „Бюджетът е наличен и ще бъде разплатен“, коментира министър Вътев. 
При определянето на плащането ще се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил от март 2022 г. до декември 2023 г. по схемата за държавна помощ.
Новият таван от 280 000 евро ще бъде приложен по вече миналия прием по схемата. До края на седмицата стопаните, които бяха достигнали до тавана на плащане от предходната нотификация – до 250 000 евро, ще получат доплащане по държавната помощ, съобразно утвърдените изменения.