Общинските съветници от БСП Добрич: Без диалог Общинският съвет на Добрич ще бъде блокиран

Групата на общинските съветници от БСП в Общинския съвет в Добрич свикаха пресконференция, на която представиха своите виждания по отношение на работата до този момент от новия мандат на местния парламент

Общинските съветници от БСП Добрич: Без диалог Общинският съвет на Добрич ще бъде блокиран

Общинските съветници от групата на БСП заявиха в началото на пресконференцията, че в момента живеем в есента на град Добрич. Боян Саркизов увери, че тяхната група ще гласува всички докладни, които са в интерес на Добрич, без да влиза в договорки с нито една от другите групи. Според Саркизов от първите две заседания на Общинския съвет на Добрич вече ясно се вижда, че той не работи единно и в интерес на обществото, а преследвайки политически и лични цели. Саркизов изрази неодобрението си, че БСП не са получили председателско място в нито една от комисиите. „За председатели се избраха общински съветници, които са такива за първи път и това ни направи впечатление. Затова и поисках думата и поисках те да се представят, за да можем да се запознаем поне повърхностно с тях, защото ние наистина не ги познаваме, не зная и обществото на гр. Добрич колко ги познава“, посочи Саркизов. Той категорично отрече подозрението, че в предходния мандат са били в коалиция с Местната коалиция ДБГ и допълни, че „БСП е сериозна политическа партия и не може да бъде патерица на която и да е друга партия“. Боян Саркизов отправи апел към председателя на Общинския съвет Добрич Красимир Николов да бъде балансьор на отношенията в залата, защото личните отношения в местния парламент вече ескалират, правилникът се нарушава и това се отразява върху ефективността на работата. Той подчерта, че без диалог и отстъпки Общинският съвет на Добрич ще бъде блокиран. Според Саркизов сблъсъкът между групата на ГЕРБ/СДС и Местната коалиция ДБГ вече от идеологически се е превърна в личностен. Боян Саркизов увери, че те ще подкрепят започването на ремонта на центъра и изрази съжалението си, че този толкова чакан проект, се е забавил във времето. 
Стоян Люцканов призов колегите си от Общинския съвет Добрич да бъдат по-прагматични и да загърбят егото си и да работят всички заедно. „Аз видях и предходния мандат предложения за решения, които бяха полезни и добри, но бяха отхвърлени, само защото са предложени от друга политическа група. Не искам тази практика да се прехвърля и върху настоящия мандат“, посочи Люцканов. 
Боян Саркизов заяви, че те подкрепят увеличението във възнаграждението на общинските съветници - тема, която предизвика редица коментари през последните дни. Той се аргументира с факта, че общинските съветници получават същите пари като през 2019 г., независимо от инфлацията. Саркизов подчерта, че промяната в правилника не се отнася само до парите на съветниците, но и предвижда драстично повишение на санкциите при неприсъствие в комисии и заседания. Той приветства и идеята председателят на Общинския съвет да работи на 8-часов работен ден. „В зала ще решим колко ще бъдат процентите за комисия, дали ще ги има изобщо и смятам, че тук излишно се нагнетява напрежение от някои общински съветници. За нас този въпрос ще се реши в зала при един сериозен дебат“, заяви още Саркизов.