Какво се случва с ремонта на Центъра на Добрич?

След последното заседание на Общински съвет Добрич, Местната коалиция (ДБГ ИТН НДСВ ССД ГН ВМРО) проведе разяснителна пресконференция. Причината за това е притеснението на съветниците от Местната коалиция, че в ОбС се обсъждат неща, които не стават известни на гражданите на Добрич

Какво се случва с ремонта на Центъра на Добрич?

Една от основните теми на пресконференцията е ремонтът на Централна градска част на Добрич. Нивелин Радичков каза, че :“справедливостта възтържествува“, визирайки решението на Върховния административен съд за Центъра на Добрич, чийто ремонт трябваше да започне още април месец, но бе стопиран заради жалба от Инициативен комитет „За дърветата – живата памет на град Добрич“. От Местната коалиция казват, че за тях е било ясно, че ремонтът ще бъде възпрепястван по един или друг начин. „Много неща, ще излязат наяве. Такива неща, които бяха пречка за изпълнението и на решенията на Общинския съвет, и решенията на общинското ръководство на град Добрич.



„Справедливостта накрая възтържествува, но аз продължавам да казвам, че е за сметка на нашите съграждани, защото процесите се забавиха значително с тези обжалвания, които се направиха. Първо за централна градска част, впоследствие за водопроводите. Виждате в какви условия в момента се налага да се поставят водопроводи, особено на ул. „Хан Тервел“ - неудобствата, които се създават. Тези неща можеха да случат много, много, много по-рано“, коментира Михаил Игнатов.

„Всички знаем, че има решение на Общински съвет. Гласуван е бюджет, има избран изпълнител, има избран проект. Оставаше същинската част – да започне изпълнението. Да, беше жалено. За нас това беше нецелесъобразно и незаконосъобразно, решихме ние. Така реши и ВАС. Всеки има право да жали, по един или друг начин. За нас това беше умишлено саботиране на дейността на изпълнението на Централна градска част. Решението е факт и мисля, че трябва да започне. Това, което е гласувал Общинския съвет, че трябва да е на етапи – това е следващата фаза на работа. Но в момента имаме ход за работа“, допълни Радичков.

Д-р Георги Желев поясни, че за първият етап на изграждане на Центъра вече има влязло в сила строително разрешение. „Той ще започне да се строи, когато даде времето. Няма да се чака догодина, защото има доста подготвителни работи, които да се вършат и при настоящите метеорологични условия. За следващите етапи – ако има нужда от издаване на ново строително разрешение, ще бъдем свидетели как ще се отнесат гражданите, които обжалваха първото“. Желев обясни, че трите съдилища – Окръжен, Апелативен и Върховен съд отхвърлят жалбата, защото жалбоподателите не са заинтересовани лица по случая. „Сами си направете извода кой, защо и как обжалва“.

Има обвинения срещу Община Добрич, за това, че е „подарила“ 3 млн. лв. неоснователно на строителната фирма, назначена да изгради Центъра. По думите на Желев, това е по договор, който е гласуван в Общинския съвет и е влязъл в сила за изпълнение. Желев обясни, че всеки договор за изпълнение на строителни работи включва клауза за авансово плащане, и че това е част от авансовото плащане за целия договор, а не за първи етап.

„Тези пари са гласувани в Общинския съвет, но не са преведени. Те си стоят в банката, в смеките на банката, тъй като нямаше влязло в сила строително разрешение, на базата на което фирмата да започне сторително-монтажни работи. Най-голямата лъжа е да не кажеш цялата истина“, заключи Желев.