„Европа в твоето училище“ в Шабла

Като част от инициативите „Европа в твоето училище“, на 29.11.2022 г. в СУ „АСЕН ЗЛАТАРОВ“ в гр. Шабла, бе проведена среща с ученици от XI и XII клас

„Европа в твоето училище“ в Шабла

Срещата бе организирана съвместно от Център Европа Дректно Добрич и кмета – Мариян Жечев, който е един от българските представители в Европейската мрежа, създадена по проект на Европейската комисия.

Застъпените теми бяха свързани с дезинформацията и еврото.

След въвеждаща презентация относно що е то дезинформация, каква е разликата между мнение и факт, какви стъпки да се следват за проверка на фактите и разпознаване на дезинформацията, учениците бяха провокирани да се замислят дали източниците на информация, които използват, а това са най-често социалните мрежи, са достоверни, как биха могли да се противопоставят на разпространението на фалшиви, или подвеждащи новини.

Чрез видео клипове бяха представени различни сфери, засегнати от дезинформацията, като това, дали България получава по-малко средства от ЕС, отколкото получава; войната в Украйна и КОВИД пандемията; Зеления пакт; приемането на еврото в България.

Учениците с интерес изгледаха и клипове за еврозоната и пътят на България към еврото.

Те получиха „Кратък справочник за еврото“  с информация за етапите през които преминава, правилата за въвеждане, ползите за гражданите и бизнеса, ролята на еврото на международно равнище, митове и факти.

В края на срещата, г-н Жечев се пошегува с пример за невярна информация, че „От утре до края на лятото ще бъдете във ваканция“ и раздаде на всички подаръци от ЕК - индукционни зарядни устройства.