Спешно подменят водопроводите на 3 шабленски села

Заради рехабилитацията на път I-9 Дуранкулак-Каварна, Лот 21, се налага да се избърза с подмяната на водопроводите в селата Горун, Ваклино и Дуранкулак, през които минава трасето на пътя.

Спешно подменят водопроводите на 3 шабленски села

Това бе разисквано на среща в Шабла, по покана на кмета на общината проф. Райна Бърдарева, на която присъстваха представители на изпълнителя на поръчката за рехабилитация на пътя „Хидрострой” - Варна, Областно пътно управление –Добрич, управителят на „ВиК” – Добрич и надзорната фирма.



Договорено е със средства от общинския бюджет да бъдат закупени тръбите за подмяна на водопровода и всичко необходимо за това, а „ВиК” – Добрич да извърши монтажа.


През 2007-2008 година са направени работни планове за подмяна на водопроводите в посочените по-горе села. Представителите на „Хидрострой” препоръчаха да се ускорят процедурите, защото рехабилитацията на пътя трябва да приключи до края на ноември.


На срещата бе коментирана възможността да се използват съществуващите етернитови водопроводи, в които да бъдат поместени новите тръби, което ще спести излишно прокопаване.


Кметовете и кметските наместници от общината, които присъстваха на срещата имаха възможност да поставят въпросите си във връзка с водоснабдяването на управителя на „ВиК”- Добрич, Дамян Калчев, които са до болка познати и не са от вчера, съобщават от Шабла.


Като посочи, че „ВиК” дружеството има най-добри намерения и е наясно какво трябва са се свърши, Калчев уточни, че всичко е въпрос на финансови възможности, а инвестиционната програма се прави от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Той не прима за нормално, на търговско дружество да се вменяват социални функции, които не е ясно, кой трябва да поеме. За да се решат въпросите на водоснабдяването, трябва да се подмени инфраструктурата, посочи още Калчев, за което е необходим голям ресурс, а при непрестанното намаляване на броя на населението, следва въпроса: колко оправдано е това.