Адвокат Шабанова: Още като дете усещах, че искам да помагам, да се боря за справедливостта и истината

В Деня на българската адвокатура ви срещаме с адвокат Филиз Шабанова

Адвокат Шабанова: Още като дете усещах, че искам да помагам,  да се  боря за справедливостта и истината

Адвокат Филиз Шабанова e с дългогодишен опит в сферата на административното, административнонаказателното и гражданското право. Същата е била Старши юрисконсулт в Закрила на детето към РДСП – Добрич. Професионалният й опит е свързан с множество съдебни дела по мерки за закрила по отношение на деца в риск, предприети по реда на Закона за закрила на детето. Нейната експертиза се разпростира и по въпроси относно прекратяване на брака и осиновяването.


Адвокат Шабанова е била и член на Съвета по осиновяване и член на Комисията по приемна грижа към РДСП -Добрич.

Работила е и като Старши юрисконсулт в Областна администрация - Силистра и Областна администрация - Добрич, Експерт в Дирекция “Инспекция по труда” – Добрич.

Коя е Филиз Шабанова ?

Преди всичко любяща майка и след това адвокат. Доста заета и  енергична личност, със спортен хъс и несломим дух.Не познавам скуката, понеже съм доста заета с професионални и лични ангажименти. Може да ме видите в различна светлина – в кантората с клиенти, задълбочена в работата си, а в друг момент да се разхождам лежерно, безгрижно в парка със семейството ми, с приятели на  сладка раздумка. През свободното си време се отдавам на хобита, които са част от живота ми (от както се помня).

 Защо и кога решихте, че правото е нещото, с което искате да се занимавате?

С точност не мога да кажа, но помня че бях в ученическа възраст когато в мен назря идеята да се занимавам с право. Определени събития, срещи с авторитетни личности насочиха вниманието ми към тази професия. Още като дете усещах, че искам да помагам,  да се  боря за справедливостта и истината, и че това е моето призвание.

Работили сте в държавната администрация. Бихте ли разказали любопитен казус, който сте решили в полза на обществото?

Точно така, работих около 12 години като старши юрисконсулт в различни структури на държавната администрация. Отговорността ми беше голяма, работа – колкото искате, казуси и много на брой съдебни дела. Безспорно държавната администрация е една голяма школа за всеки  юрист, който желае да се изгради като много добър практик в сферата на публичното право. Всъщност като се замисля, мога да кажа че всеки един правен казус е бил интерес за мен, защото е провокирал стремеж да бъде решен, а след това удовлетворението е било огромно. Няма да забравя един случай на деца в риск, който беше доста нашумял в публичното пространство и по който бях ангажирана да представлявам една от дирекциитеСоциално подпомагане. Беше образувано дело във връзка с предприемане на мярка за закрила по случай с натровени деца от едно малко населено място. Делото  не беше никак лесно от правна страна, както за работещите социални работници, така и за мен като практикуващ юрист, поради ред причини, които нямам право да коментирам.

Защо решихте да напуснете администрацията? Кое Ви липсваше?

Напускането ми не беше внезапно, а планувано събитие още преди много години. Исках да натрупам опит като практикуващ юрист, за да работя един ден за себе си, да развия собствен бизнес в сферата на правните услуги. Безспорно, работата ми като юрисконсулт беше много полезна и същатами даде  увереност в професията.

Смея да кажа, че нищо не ми е липсвало докато работих през тези 12 години в публичния сектор, но във връзка с това мога да изтъкна някои проблеми, с които  се сблъскват юристите. Ниското заплащане на техния труд, неразбиране, защото материята, с която работят юристите е специфична, липсата на бъдещо професионално развитие, са част от проблемите на държавната администрация.

Кариерата на адвокат с какво Ви привлече?

Естествено както всяка професия и тази има своите трудности и негативи. Аз лично бих искала да посоча  само позитивите, с които тя ме привлече. С адвокатската професия мога да използвам всички натрупани знания, за да реша сложни правни проблеми, да анализирам различни ситуации, да мисля извън рамките. Това не е типичната работа от 9 до 17 часа. Адвокатската професия е свободна и това предполага разчупено работно време, срещи извън офиса, явяване по дела, възможност за избор на клиенти.

Каква е специализацията Ви?

Всеобхватна е практиката ми като адвокатзанимавам се административно право, административнонаказателно, което включва много различни оплетени  казуси и естествено защита срещу всякакви незаконосъобразни актове и действия на държавата, контролните органи и други институции.  Практикувам и гражданско право, в частност семейното право – прекратяване на брака, осиновяване и други въпроси, свързани с тази материя. 

Днес е празник на българските адвокати. Какво си пожелавате ? А на колегите си ?

Пожелавам си да бъда здрава и дълги години да упражнявам тази хуманна професия. Честит празник на всички колеги – адвокати! Пожелавам им крепко здраве, нови успехи и лесно справяне с предизвикателствата на адвокатурата. И нека се замислим за това, че ние като адвокати трябва да сме активни в обществото, да защитаваме не само професионалната си позиция, но и гражданската такава.