Педиатричното отделение в МБАЛ Добрич предстои да бъде изцяло обновено по проект „Светулка“ на Фондация „За Доброто“

Фондация „За Доброто“ вече е успяла да обнови изцяло детските отделения в шест болници в страната. Настоящата им инициатива е за Педиатрията в Добрич

Педиатричното отделение в МБАЛ Добрич предстои да бъде изцяло обновено по проект „Светулка“ на Фондация „За Доброто“

Проектът „Светулка“ съчетава в себе си три основни неща – доброта, усещане за свобода, полет и светлина – това, от което имат нужда децата ни по време на престоя си в болница. Партньори на проекта са от Фондация „Америка за България“, както и МБАЛ Добрич. От Фондация „За Доброто“, създават проекта, осъзнавайки колко е важна за оздравителния процес лечебната среда както за децата, така и за медицинския персонал. Педиатричните отделения, благодарение на този проект, се преобразяват – те стават приятни, чисти, цветни и до голяма степен се опитват да наподобят домашната обстановка, така че малките пациенти да са максимално спокойни, посочиха Надежда Рангелова и Свилена Георгиева от Фондация „За Доброто“. Подобряването на средата в детските отделения намалява тревожността у децата и техните родители, категорични са от фондацията. По проекта детските отделения биват разделни на отделни сектори – за кърмачета, за малки деца и за юноши. Обособява се и социален кът, в който децата да могат да извършват обичайните от ежедневието си дейности, ако престоят им в болницата се налага да е по-дълъг.
Директорът на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков посочи, че проектът предвижда огромна инвестиция, като 250 000 лв. вече са осигурени от Фондация „Америка за България“. Около 20 000 лв. вече са получени като дарение и от Добруджанския земеделски институт, 50 000 лв. ще бъдат отделени и от бюджета на областната ни болница. Д-р Желязков се обърна и към всички неправителствени организации, бизнеса и обществото в нашия град с молба да подпомогнат финансирането и изпълнението на този мащабен проект, който изцяло ще преобрази Педиатричното отделение в лечебното заведение. По думите му допълнителните средства, необходими за проекта, възлизат на около 200 000 лв. Той изрази надежда, че до края на тази календарна година сумата ще бъде събрана, а изпълнението на проекта може да започне още през пролетта на 2024 г. „Надявам се, че ноември месец догодина ще се съберем отново, за да покажем какво сме успели да направим за дечицата всички заедно“, посочи д-р Георги Желязков. Той заяви, че всеки ще може да проследява за какво се използват предоставените средства.


Ако желаете да дарите, може да го направите: 
По сметката на Фондация "За Доброто": 
IBAN номер: BG91RZBB91551012773591 
Основание: Светулка Добрич 
или 
по сметката на МБАЛ "Добрич": 
IBAN: BG81FINV91501016884394 
Основание: Светулка Добрич