10 дела са образувани в Административен съд – Добрич по жалби, свързани с местните избори

Днес са подадени три жалби, които са присъединени към едно от делата, тъй като касаят избора на общински съветници в община Каварна. Всички жалби са свързани с проведените местни избори на 29 октомври

10 дела са образувани в  Административен съд – Добрич по жалби, свързани с местните избори

Адмиминстративно дело е образувано по жалба на кандидат за общински съветник във връзка с разпределяне на мандатите за общински съветници за Общински съвет – Тервел с оплакване за неправилно определяне на преференциите и оспорване на протоколи на СИК. Делото е прекратено поради неизправяне на нередовностите по жалбата.


Две дела са образувани по жалба на кандидати за общински съветници срещу Решение на ОИК - Добрич също с оплакване за неправилно определяне на преференциите. С молби от 06.11.2023 г. е направено оттегляне на жалбите по тези две дела и производствата по тях са прекратени.

Административно дело е образувано по жалба на кандидат за общински съветник от листата на КП „БСП за България“ в местни избори за Община Балчик на 29.10.2023 г. против Решение № 157-МИ/ 30.10.2023 г. на ОИК - Балчик за избор на общински съветници. С жалбата се настоява, че не са отчетени правилно дадените за жалбоподателя преференции и се посочват конкретни секции, в които се счита, че има нарушение. Открито заседание по делото е насрочено за 07.11.2023 г. от 10.30 часа.

За неправилно отчетени преференации е образувано и дело по жалба срещу Решение № 92-МИ/ 30.10.2023 г. на ОИК – Тервел, подадена от кандидат за общински съветник от листата на КП „БСП за България“ в местни избори за Общински съвет – Тервел с оплакване за неправилно отчитане на преференциите.

На 8 ноември ще се гледа дело,  образувано по жалба на Местна коалиция „Българска прогресивна линия” (Левицата – Български възход – ДПС), представлявана от Нина Георгиева Ставрева, срещу Решение № 120-МИ/ 30.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия – Каварна за избор на общински съветници. С жалбата се оспорват изцяло обявените с решението резултати за избор на общински съветници. Открито заседание по делото е насрочено за 08.11.2023 г. от 10.30 часа. Към това дело са присъединени още три жалби, касаещи избора на общински съветници в Каварна.

Две дела има образувани по жалби на кнадидати за кмет на кметство.  Първото е по жалба на кандидат за кмет на с. Дъбрава, общ. Балчик. С жалбата се иска отмяна на Решение № 145-МИ/ 30.10.2023 на ОИК – Балчик за обявяване на избран кмет и провеждане на нови избори, като се настоява, че в същите са участвали лица, които нямат право на това поради липса на уседналост.

Другото  е образувано по жалба на кандидат за кмет от ПП-ДБ за с. Подслон, общ. Добричка срещу Решение № 228-МИ / 29.10.2023 г.

Административно дело е  образувано по жалба на кандидати за общински съветници от „Коалиция за гражданите“ срещу Решение № 172-МИ/ 30.10.2023 г. на ОИК – Добрич с настояване, че при провеждане на избора на 29.10.2023 г. са допуснати съществени нарушения, поради което не са отчетени правилно дадените за коалицията гласове и с искане за ръчно преброяване на бюлетините в конкретно посочени от жалбоподателите секции, а в резултат - отмяна на оспореното Решение.

Кандидат за общински съветник оспорва  Решение на ОИК – Тервел № 92-МИ/ 30.10.2023 г. за разпределяне мандатите на общински съветници за Общински съвет – Тервел с настояване за неправилно определяне на преференциите.