Над 290 млн. лв. еврофинансиране за внедряване на иновации в предприятията

Стартира приема на проектни предложения по процедура BG16RFPR001-1.003 „Внедряване на иновации в предприятията“ по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г.

Над 290 млн. лв. еврофинансиране за внедряване на иновации в предприятията

Ще се подкрепят проекти за внедряване на продуктова иновация (стока или услуга) или иновация в бизнес процесите. Иновациите трябва да попадат в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г.: „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.



С проектни предложение могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия, и малки дружества със средна пазарна капитализация. Кандидатите трябва да са регистрирани преди 31.12.2020 г. и да са реализирали нетни приходи от продажби през 2022 г., размера на които е в границите от 100 хил. лв. до 2 млн. лв., според категорията на предприятието-кандидат.

Размера на безвъзмездната финансова помощ е от 50 хил. лв. до 800 хил. лв. в зависимост от категорията на  предприятието. За микро и малките предприятия максималният размер е до 500 хил. лв. за проект, а за средните предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация до 800 хил. лв. Процентът на съфинансирането е между 20% и 50% от допустимите разходи в режим „Регионална инвестиционна помощ“, и до 50% при режимите „de minimis“ и „Помощи за иновации в полза на МСП“.

Предприятията могат да кандидатстват за внедряване на продуктова иновация  или иновация в бизнес процесите посредством придобиване на машини, съоръжения и оборудване, специализиран софтуер , патенти, лицензи, „ноу хау” и др. Допустими ще са разходите за консултантски и помощни услуги за иновации като защита на правата по индустриална собственост, осигуряване на достъп до бази данни и библиотеки, осигуряване на услуги от лаборатории за провеждане на изследвания, измервания и изпитвания.

Проектните предложения се подават по електронен път до 31.01.2024 г., 16:30 ч., с Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) - https://eumis2020.government.bg

Екипът на Областен информационен център – Добрич е на разположение за предоставяне на допълнителна безплатна информация на място в офиса (в сградата на Община град Добрич, ет.1, с. 114), на тел. 058 602-758, електронна поща oic_dobrich@abv.bg и на страницата във фейсбук.

В помощ на предприятията, експертите от центъра са подготвили кратка презентация по процедурата, публикувана на следния линк: https://s.shopeee.com/4H9N