Представят неиздавания досега сборник-разкази на Яни Калиакренски „Неизвестните“ (1943 г.)

Представянето е на 10 ноември от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“

Представят неиздавания досега сборник-разкази на Яни Калиакренски „Неизвестните“ (1943 г.)

През 2023 г. се изпълниха 125 години от рождението на Яни Калиакренски – писател, журналист и общественик, изцяло свързал живота си с Добруджанския край и радетел за свободна Добруджа.



Един от съвременниците на писателя – Печо Господинов – пише за неговото творческо верую: „Тази негова предана служба на Добруджа придава на разказите и ескизите му нещо от атмосферата на големите духовни водачи през Възраждането. Той няма време като тях да умува върху темите и да изглажда езика си – неговата цел далече над хвърля тези чисто формални въпроси. Той знае, че трябва да бъде убедителен, да трогне и възпламени сърцата – и това придава на творческата му дейност особено очарование.“

По този юбилеен повод, с подкрепата на Община Каварна, Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич и на родолюбиви българи, бе издаден сборникът разкази „Неизвестните“ на Яни Калиакренски.

Интересна е съдбата на неиздадената приживе книга на Яни Калиакренски. През юли 1944 година областният инспектор на Дирекцията на пропагандата в Шумен Тодор П. Божинов дава разрешение за отпечатването на сборника разкази „Неизвестните“, написан през 1943 година, видно от титулната страница. Разразилите се политически събития и смъртта на автора водят до неговото забвение. Днес – осем десетилетия по-късно, той е обнародван. Сборникът – апотеоз на освобождението на Добруджа, синовен поклон пред паметта на всички онези безименни герои, двигатели на времето, в което изгрява свободата на Добруджа, включва разказите: „Идат“, „Сетен блян“, „Ние бяхме двама“, „Знамето“, „Другари“, „Момичето от Северна Добруджа“ и „Старият добруджанец“.

Това е четвъртата книга, която се издава в продължение на реабилитацията – обществена и литературна на Калиакренски, след сборника му с разкази „Добруджанци“ (2020), повестта му „Суша“ (2021) и сборника с разкази „Смехът на Добруджа“ (2022).

Изданието е с предговор от българския филолог и университетски преподавател проф. дпн Маргарита Терзиева от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, която споделя: „Книгата „Неизвестните“, която обединява кратки, емоционално наситени повествования за съдбата на хората от Южна Добруджа през 30-те и началото на 40-те години на миналия век, помага на читателя да открие директно анонсиране на важни за българите от този край събития. (…) Как българските семейства, старците и юношите в ученическа възраст реагират на тези събития – това е основната тема на отделните повествования. В тях се говори за битовите и социалните проблеми на героите, но те остават на заден план. Внушението е недвусмислено – свободата е важното, нетленното; тя доминира над всичко преходно и маловажно. (…) Събитията в неговите разкази, включени в книгата „Неизвестните“, са свързани с основната промяна в живота на българите от Южна Добруджа – усещането за възстановяването на загубената по време на румънската окупация българска идентичност през 1940 година. Всички ретроспекции – за боевете по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, за героизма и националния погром, за съхраняването на българщината, за съпротивата срещу духовната асимилация – само подчертават значимостта на решенията на Крайовската спогодба. Тя се превръща не само в териториален, но и в нравствен императив.“

Великолепните илюстрации към сборника отново са дело на известния наш художник и карикатурист каварналията Любомир Михайлов.

Идеята, съставителството и издаването са дело на Атанас Димитров – АтаДим.

Изданието е осъвременен вариант, съобразен с изискванията на съвременния български правопис, на неиздадения ръкопис от 1943 г. на Калиакренски, копие на който бе любезно предоставен от Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич.

Екземпляри от книгата ще бъдат предоставени безвъзмездно на всички читалища в Южна Добруджа, дн. в областите Добрич и Силистра. Също така и на всички регионални библиотеки в страната, както бе направено последните три години и със сборника разкази „Добруджанци“, повестта „Суша“ и сборника с разкази „Смехът на Добруджа“.

Предстои „Неизвестните“ да бъде представен през м. ноември т.г. в три добруджански града – Каварна, Балчик и Добрич.

8 ноември | сряда от 17.30 ч. в Художествена галерия „Христо Градечлиев“ – Каварна

9 ноември | четвъртък от 17 ч. в Художествена галерия – Балчик

10 ноември | петък  от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич