Нина Ставрева: Туризмът е определящ икономиката на община Каварна, затова секторът ще получи пълната ми подкрепа

Сектор туризъм осигурява най-много работни места в Община Каварна и е основен поминък за голяма част от населението й. Затова и перспективите за неговото развитие, начините за популяризиране на Каварна като туристическа дестинация, създаването на условия за инвестиции в този бранш са от огромно значение за цялостното развитие на общината.

Нина Ставрева: Туризмът е определящ икономиката на община Каварна, затова секторът ще получи пълната ми подкрепа

„Туризмът е определящ за формирането на икономиката на Община Каварна“, категорична е и кандидатът за кмет Нина Ставрева. Заетите са много и то не само през сезона, но и целогодишно. Затова и трябва да се използват максимално условията за туризъм, които общината притежава, които да се развиват в направления – морски, научно-изследователски, спортен и културен туризъм. „Потенциал за всичко това безспорно община Каварна има и аз бях наясно с това още при управлението си като кмет в мандат 2015-2019 г.“, посочи Нина Ставрева. Затова и тя и нейният екип полагат неимоверни усилия за популяризирането именно на огромните възможности за различен тип туризъм на общината. След като години наред Каварна не е била представяна на никакви туристически изложения, още през 2016-та година тя взема участие в Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо“ , която е и най-голямото  и значимо събитие в страната. Следват и още много други изложения, както в България, така и в други държави като Румъния, Молдова, Русия.



През четирите години на управление Нина Ставрева като кмет предприема стъпки и за превръщането на морската зона в общинския център в едно приветливо, красиво и предпочитано за почивка място, както за жителите на общината, така и за туристите. Подменен е водопроводът, обликът на плажът добива модерен вид с чадъри, шезлонги, заведения, медицинско и санитарно обслужване. Изграден е и декинг със средства на общината и в крайна сметка още в края на 2016 г. е реализиран един успешен туристически летен сезон, за което говорят и числата. Ако през 2015 г. реализираните нощувки са били 150 000, то през 2016 г. те вече са 197 000. „Това ясно ни показа, че положените усилия дават резултат. Започнаха да се отварят нови места за настаняване, нови заведения, стартирахме и доста проекти, съвместно с Историческия музей и ако трябва да обобщя за мандата, в крайна сметка през 2018 г. реализираните нощувки на територията на Община Каварна вече станаха близо 280 000. Получихме и поредица от награди“, допълва Нина Ставрева.

Според нея изключително важно условие за тези добри резултати е и подкрепата, които всички представители на бизнеса в сектор „Туризъм“ са получили от кмета и местната администрация, за да могат да работят спокойно и да увеличават не само приходите си, но и работните места.

За съжаление, следващият мандат 2019-2023 г. не може да се похвали с подобни резултати, разбира се за това до известна степен е спомогнала и пандемията от COVID-19, но и не само. „Време на огромни изпитания за сектора беше, като в допълнение те усетиха и огромен натиск меко казано от страна на местната администрация, тъй като редица заведения и места за настаняване не получиха своите категоризации, не бяха подновени и разрешения за поставяне, немалко бяха затворени, едно беше дори съборено“, посочи Нина Ставрева. Според нея това не е правилната политика и противопоставянето с бизнеса никога не води до нещо добро и позитивно.

В програмата за развитие на Община Каварна през следващия мандат Нина Ставрева и нейният екип отново са поставили на едно от приоритетните места сектор „Туризъм“. „Когато говорим, че Община Каварна има огромен потенциал, ние сме длъжни и да знаем как да го използваме. Затова сме предвидили допълнително подобряване на облика на морската зона в Каварна, достатъчно инвестиционни намерения за КК „Иканталъка“, заложили сме и превръщането на Долината на авлигите в пешеходна атракционна зона, за да стане притегателно място за посещение и разбира се, пълна подкрепа и съдействие на представителите на този бранш. Колкото повече места за настаняване и хранене, толкова повече туристопоток, а той влече след себе си само ползи за общината“, категорична е Нина Ставрева.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!