Земеделските стопани получиха над 178 млн. лева доплащане по държавната помощ заради войната в Украйна

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 178 462 669,74 лева на 34 587 земеделски стопани по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ през 2023 г.

Земеделските стопани получиха над 178 млн. лева доплащане по държавната помощ заради войната в Украйна
Дф "Земеделие"

Бюджетът по помощта за 2023 г. бе увеличен и е в размер на общо 426 000 000 лв., който се разпределя в следните направления:


• Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 204 млн. лв.;

• Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 222 млн. лв.

Преведената сума е доплащане, във връзка с увеличените ставки по съответните направления - видове животни и култури, съгласно изменените Указания за прилагане на държавната помощ.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 957 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти. При определянето му се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил от м. март 2022 г. до м. декември 2023 г. по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Изплащането на средствата по държавната помощ е във връзка с поетия ангажимент да се изплати до 30 септември 2023 г., съгласно подписания на 20.09.2023 г. Меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.