Фитнес и групови тренировки в Пловдив. Топ 5 места за спорт

Фитнес и групови тренировки в Пловдив. Топ 5 места за спорт

Спортът е здраве - дава ти физическо, психологическо , дисциплинарно, морално и професионално развитие. След тежък работен ден една натоварваща тренировка във фитнеса или посещение на групово занимание, би се отразила страхотно! Не бива да забравяме, че спортът е най-доброто средство за развитие на добрата физика. 


Видове спортни тренировки

Във времето, в което живеем има голямо разнообразие от фитнеси и спортни зали. Важното е да избереш точното място, което ще ти доставя удоволствие при посещение, което ще има добър екип от професионалисти и подходящо оборудване, за да може да тренираш пълноценно. Мотивация, воля и постоянство - това са трите водещи характеристики за постигане на ефективни резултати.

Фитнес тренировките се делят на няколко вида. Например, според метода на производство на енергия в тялото - аеробни (производството на енергия става с участието на кислород), анаеробни (без участието на кислород, като гориво се използва мускулен гликоген). Има и специфични тренировки за отслабване, коремни преси, мускулен растеж и др.

Съществуват повече от стотици програми и направления във фитнеса. Те със сходни задачи и характеристики са комбинирани в области:

  • Кардио тренировки, които укрепват сърдечно-съдовата система, изгарят подкожните мазнини, развиват издръжливост.

  • Силови тренировки, които насърчават растежа на мускулна маса и сила.

  • Здравен фитнес: стречинг, мобилност, разтягане  -  работа върху гъвкавостта, пластичността.

  • Функционални класове за общо укрепване, подобряване на благосъстоянието.

Разбира се, това разделение е много условно. Има повече от сто направления и програми във фитнеса, целите и методите за тяхното решаване се пресичат и е невъзможно ясно да се разграничат едно от друго. Аеробните натоварвания се заменят с анаеробни, йога асаните се смесват с основни фитнес упражнения. Но едно нещо ги обединява със сигурност - всички видове фитнес тренировки са насочени към подобряване на физическата форма, здравето и благосъстоянието.

Фитнес тренировка

Кардио тренировката, както подсказва и самото име, е насочена предимно към укрепване на сърдечно-съдовата система, а не към мускулен растеж. Калориите се изгарят като бонус, наднорменото тегло изчезва.

За да бъде тренировката ефективна и в същото време безвредна за здравето, пулсът по време на тренировка трябва да е над долната граница, но не и над горната.

Оптимално е да тренирате 30-45 минути, не повече. Проучванията показват, че след 60 минути тялото изгаря протеинови аминокиселини. В огъня на метаболизма започват да горят левцините, аминокиселините, които предопределят мускулния растеж.

Силовата (или анаеробна) тренировка е насочена към растеж на мускулите и увеличаване на тяхната сила. За да започне мускулният растеж, тялото се нуждае от специален хормонален сигнал. Той може да бъде зададен от единични повторения на тежести, близки до граничните (щанги, симулатори) или  многократни повторения на упражнения със собственото си телесно тегло (лицеви опори, набирания).

Тренировката стимулира мускулния растеж, но същинският процес се случва по време на почивка. Тялото се нуждае от време за възстановяване и заздравяване на микропукнатини в мускулите (те са неизбежни при всяка тренировка). Възстановяването на увредените мускули става чрез сливането на сателитни клетки (вътре в мускулните влакна) и самите мускулни влакна. Това увеличава площта на напречното сечение на мускулите, поради което те се увеличават по обем - растат.

Особеността на силовите тренировки е, че растат само онези мускули, върху които пада натоварването.

Между тренировките за същите мускулни групи трябва да има почивка от 2-3 дни. При условие че се редуват натоварвания само отгоре или само отдолу на тялото, можете да ги правите през ден. 

Групова тренировка

Ако вашата цел е да влезете във форма и изгорите излишните калории, да имате мотивация и спортно съревнование докъде са възможностите ви, то груповите тренировки са правилния избор за вас. Те помагат да постигнете бързи резултати, чрез разнообразни упражнения, които са добре структурирани от професионален инструктор. В днешно време има богато разнообразие от спортни занимания, които са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали -  табата, HIIT, функционална/кръгова тренировка,  крос/силова тренировка, пилатес, йога и т.н.

Най-посещаваните фитнеси в Пловдив

Редовното ходене на фитнес е нещо ново в живота, възможност за промяна на познатата среда, за излизане от зоната на комфорт. Ползите от спорта са не по-малко важни от отличното здраве и тонизираното тяло. И сред съмишленици можете доста лесно да намерите нови приятели, с които да прехвърлите комуникация извън фитнеса.

Фитнес комплекс Сила

Фитнес комплекс Сила ще ви очарова с модерното си и разнообразно оборудване. На разположение на клиентите са фитнес с високотехнологични уреди, СПА център, който разполага с различни процедури и съоръжения за отличното въздействие върху вашето здраве, плувен и акватоничен басейн, които са перфектното допълнение към спортната ви и детски кът за най-малките. Не пропускайте да посетите това бижу, което ще ви пренесе в едно наистина различно и полезно за здравето ви място!

Pulse Fitness & Spa Plovdiv

Pulse Fitness & Spa Plovdiv ще ви очарова с качество и специално отношение не само към детайлите, а и към самите вас. Освен с отлично високотехнологично оборудване във фитнеса, обектът разполага със Spinning и Kangoo зала, зала за високоинтензивни тренировки, бутиков СПА център, солариум, протеинов и фреш бар и удобен паркинг. Ако искаш и ти да се потопиш в тази луксозна обстановка - това е твоето място!

X FIT CLUB

X FIT CLUB е много повече от спортен клуб, който обединява в себе си разнообразни групови тренировки, специално отношение към членовете на клуба и създава приятели! Може да се предизвикаш като посетиш някои от най-популярните за град Пловдив дисциплини - Tabata, HIIT, функционален бодибилдинг, пилатес и др.! Екипът от професионалисти те очаква, за да се погрижи за теб, здравето ти и емоционалния дух! 

Фитнес Атлетик

Фитнес Атлетик е чудесен избор за всеки, който търси физическа активност и иска да бъде здрав и енергичен. Освен от добре оборудван фитнес, може да се  възползвате от богатия избор на групови тренировки - йога, пилатес, степ аеробика, steel tonic, strong nation и много други. Избери качеството и се довери на нашите треньори!

ЛейдиФит- Дамски Фитнес

ЛейдиФит- Дамски Фитнес е специализирано място за всички дами, които искат да изглеждат и да се чувстват добре. Тук ще получите персонално отношение - подарете си здраве, настроение и тонус.