Стефан Цанев и Марина Константинова получиха Националната награда за литература „Дора Габе“ и отличия

Националната литературна награда „Дора Габе“ се връчва за първи път през 2003 г. по повод 115 години от рождението на поетесата. Тя се присъжда на пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.

Стефан Цанев и Марина Константинова получиха Националната награда за литература „Дора Габе“ и отличия

Националната литературна награда „Дора Габе“ за 2023 г. на поета, прозаик и драматург Стефан Цанев връчи зам.-кметът „Хуманитарни дейности“ в Община Добрич д-р Емилия Баева. Стефан Цанев изрази огромната си благодарност към добричката общественост за високото призвание. Той сподели с трепет и вълнение спомените си от личните срещи с Дора Габе и на шега предложи тази литературна награда да се присъжда само на жени. „Тази награда за мене е много сантиментална. Аз живея в Добруджа вече повече от 40 години и покрай жена си се считам за добруджанец. Тук съм написал всичко, което съм написал през последните 40-45 години. Тук имам две красиви неща около себе си – морето и тази безумна равнина“, сподели пред пълната зала Стефан Цанев.




Носител на отличието за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе за 2023 г. беше присъдено на поетесата и белетристка Марина Константинова. Тя благодари за оценката на нейния роман и за пътешествието, което е предприела почти на шега, както и на редактора си Драгомил Георгиев. „Пожелавам си здраве и късмет да имам още пътешествия и попадения в литературата“, сподели Марина Константинова. 


Стефан Цанев зарадва публиката в Добрич и с изпълнение на свои творби.