Промяната на цвета при течностите за електронни цигари

Промяната на цвета при течностите за електронни цигари

На всеки му се е случвало да съхранява течности за електронни цигари, чийто цвят да се промени или да потъмнеят докато са в устройството.



В този материал ще разгледаме основните причини за пигментацията на течността за вейп и за какво да внимаваме, ако това се случи.

Защо течността си сменя цвета?


Промяната в цвета на течността за електронни цигари е нещо нормално, често срещано и не влияе върху качеството му. Потъмняването може да се случи както докато веществото е в устройството, така и докато е в опаковката.

Когато разтворът започне да си променя цвета, докато е във вейп устройството, това не означава, че е с по-ниско качество.

Някои от основните фактори, които влияят за възникването на този ефект, са нивото на никотин, съотношението на VG (растителен глицерин) спрямо PG (пропилен гликолът), поддръжката на атомайзера, вкуса на течността за електронни цигари и неправилното съхранение.

Течностите за електронни цигари с по-високи нива на никотин са стандартно по-тъмни от тези с по-малко количество или без. Това се дължи на по-високото съдържание на никотин, което спомага за придобиване на по-тъмни нюанси на разтвора за вейп.

Съотношението на VG и PG също може да спомогне за появата на тази пигментация. По-високите температури могат да помагат на разтворите с по-високо съдържание на VG да се оцветят заради карамелизацията на растителния глицерин.

Понякога е възможно течността за електронни цигари да се оцвети докато се използва устройството. Това може да се случи, ако резервоара на вейпа не е почистван от известно време.

Друк фактор за пигментацията на разтворите е вкуса им. По-сладникавите вкусове изискват овкосители за които е използван по-силен овкусител, съответно и повече подсладител, което спомага за по-тъмния цвят.

Начина на съхранението ѝ също има роля при оцветяването. Важно е тя да не бъде излагана на светлина и топлина. Това може да повлияе на VG в него и да спомогне за карамелизирането му, което да доведе до промяна в цвета на течността.

Може ли течността да се развали от оцветяването?


Както бе споменато по-горе има много фактори които спомагат за промяната на цвета на течността за електронни цигари, но това рядко може да  повлияе върху качеството ѝ. Самото оцветяване се дължи на естествени фактори, които я засягат, без да отнемат от качеството ѝ.

Ако се случи оцветяване е добре да се провери на какво се дължи то.

Срока на годност - Това е първото нещо което трябва да се провери при промяна на цвета на разтвора за вейп. Стандартно техния срок е около година, като има случаи на презапасили се вейпъри, които не могат да изконсумират всичките си запаси в сроковете посочени на опаковката. Ако това е причината за промяната в цвета, най-добре е да се изхвърли.

Съотношение VG/PG - При по-високо съдържание на растителен глицерин спомага за промяната на цвета, когато се карамелизира. Бързата проверка на съотношението VG/PG на опаковката на течността, може да обясни причината за прегментацията.

Почистване на атомайзера - Когато цвета на разтвора се промени докато е в устройството, това най-вероятно се дължи на ниската му поддръжка. За да се избегне това е добре контейнера да бъде почистван със всяка смяна на изпарителната глава.

Мястото за съхранение - Излагането на течността за електронна цигара на пряка слънчева светлина може бързо да промени цвета ѝ. Важно е тя да се съхранява на тъмно, където няма да има пряк контакт със светлина или да е изложена на висока температура.

Вкусът - Неправилното и прекалено дългото съхранение може да повлияе на разтвора и да го направи негоден за консумация. Ако тя има странен вкус при вейпване, най-добре е да се изхвърли.

 

Това са основните причини за потъмняването на течностите за вейп и начините с които да го предотвратим.

От къде да закупя качествена течност за електронна цигара?


Изключително е важно тези продукти да бъдат закупени от проверени дистрибутори, за да се избегнат нискокачествените китайски варианти, които могат да се срещнат по места.

Esmoker.bg работи с топ производителите на течности за електронни цигари, като разполагат с богато разнообразие от вкусове.