Константина Петкова и Тодор Балев са почетни граждани на добрич за 2023г.

Това решиха днес общинските съветници на Добрич

Константина Петкова и Тодор Балев са почетни граждани на добрич за 2023г.

С 21 гласа за Константина Петкова и с 22 за Тодор Балев гласува днес на заседание Общинският съвет присвояването на званието "Почетен гражданин на гр. Добрич".




Оперната певица Маестра Константина Петкова бе предложена за почетното звание от инициативен граждански комитет с подкрепата на Фондация „Вигория“. Художникът Тодор Балев е предложен за званието от Недко Недков – директор на Художествената галерия – Добрич, неговият екип и д-р Артюн Еринозов – директор на секретариата на Областния съвет на Българския Червен Кръст - Добрич.

Константина Тодорова Петкова е бивша оперна певица, режисьор и педагог. Носител е на Почетна грамота „За принос в духовното развитие на град Добрич (2003); Номинирана е за най-високото отличие на Министерство на културата – „Златен век“; Почетна грамота „Съвременен будител“ (2014); Удостоена с награда „Златна лира“ от съюза на българските музикални и танцови дейци; Наградена с Почетен плакет „Златна детелина“, 2020 в област „Култура“.

Тодор Иванов Балев е художник. Носител е на орден „Кирил и Методий – II ст.“ Награждаван е от Община град Добрич през 2001 г., 2004 г., 2006 г. През 2005 г. е вписан в Почетната книга на Общината за изявена педагогическа и творческа дейност в областта на изобразителното изкуство. Награда за принос в културата и науката на Община град Добрич – индивидуален приз „Добрич“.