Земеделските стопани затвориха границата при село Кардам

Земеделските стопани затвориха границата при село Кардам
В 10:00 часа днес зърнопроизводителите блокираха с тежка техника и автомобили границата при село Кардам. По предварителна информация се очаква протестът да продължи до 14:00 часа, като основно не се пропускат тежкотоварни камиони от Украйна и Молдова

Тази сутрин започнаха протестните дейности в отговор на решението на Парламента да отпадне забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна след 15 септември 2023г.  Земеделците казват, че са обидени от изказването на премиера акад. Денков, че протестиращите са терористи. 


В област Добрич земеделците изкараха тежка земеделска техника на 4 пункта в областта. Това са Дуранкулак, Балчик, Кардам и Карапелит.Инициативен комитет, съставен от 24 организации, формулира следните искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България:


1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.


2.  Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.


3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.


4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.


5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.
Към протестните действия се присъединиха и пчелари от Добричка област. Над 70 трактора от община Генерал Тошево са паркирани на пътя към границата при село Кардам.


 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+