Земеделието пред изпитание заради трудните метеорологични условия

Земеделските стопани ще работят на загуба при настоящите добиви и цени на пазара, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова

Земеделието пред изпитание заради трудните метеорологични условия

Около 220 лв. на декар е приходът за земеделските стопани от пшеницата, според цената й към настоящия момент. Разходът за производството й без ренти е между 180 и 220 лв. в зависимост от използваната технология. „Тоест към момента сме нула на нула, но в момента, в който започнем да изплащаме рентите, ще сме на загуба“, посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. 



Започналата вече жътва на слънчогледа показва широк диапазон от добив, като той е от 25 кг/дка в района на Шабла до 200 кг/дка в община Добричка. Притеснителното е падането на цената, тя стартира на 780 лв., но в момента коментарите са, че ще спадне до под 600 лв. за тон заради украинското зърно. „Ако приемем, че средният добив от слънчогледа ще успее да се задържи на 150кг/дка при 700 лв. за тон , говорим за приход от 100 лв. Разходът към този момент без рентите е от около 120 лв. на декар“, коментира Жекова.

При царевицата ситуацията е още по-притеснителна и от нея не се очаква изобщо добив. Земеделците са пуснали заявления за обезщетения, развалят се и цели масиви с царевица. В един емблематичен за Добруджа регион, какъвто е Генерал Тошево, силажират царевица, земеделци влизат с дисковите брани и няма изобщо да жънат, посочи още Радостина Жекова. Оптимистичната прогноза, предвид метеорологичните условия тази стопанска година, е за добив от царевица за Добруджа от около 400 кг/дка при 700кг/дка от 2022 г. година.  „През последния месец температурите бяха много високи, със силен вятър, никакви валежи и ще „си платим“ за това. Такова чудо в Добруджа не е имало скоро“, допълва Жекова. 

Земеделските стопани, които имат договори с фиксирана сума за размера на рентите, са длъжни да ги изпълнят и това също ще влезе в графата на загубите. Предвид новия програмен период и новия начин на очертаване и субсидиите ще изглеждат по различен начин. Радостина Жекова е категорична, че земеделците няма да успеят да заявят това, което могат да направят, което съответно ще се отрази и върху субсидиите. „Изключително трудна година за сектор земеделие“, категорична е тя. 

Заради екстремната суша към момента не може да се подготвят и площи за есенната кампания. Пробите показват, че на дълбочина от 25-50 см няма никаква влага в почвата. Надеждите са температурите да спаднат и да завали, за да може земеделските стопани да започнат с обработката преди есенната кампания.