Местната коалиция ДБГ, НДСВ, ССД, ГН с писмо до премиера

В профила си във Фейсбук Местна коалиция ДБГ, НДСВ, ССД, ГН публикува писмо, изпратено до министър-председетеля акад. Николай Денков

Местната коалиция ДБГ, НДСВ, ССД, ГН с писмо до премиера

Повод за писмото са две от решенията на ОС от юли тази година, които бяха върнати от Областния управител за прегласуване, тъй като счита, че са незаконосъобразни. Едното за поемане на  дългосрочен дълг за финансиране и възлагане изготвянето  на „Подробно прединвестиционно проучване на „Индустриален парк Добрич“. Другото върнато решение касае средствата от дългосрочния дълг от 10 милиона лева,  да се използват, освен за ремонт на улици и тротоари, и за подземна улична инфраструктура, при необходимост.  




Публикуваме писмото без редакторска намеса:

 

ДО

АКАДЕМИК НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

С настоящето писмо бих искал да Ви информирам за действия на областния управител на Област Добрич г-жа Йорданка Костадинова, които считам за незаконосъобразни и насочени срещу интереса на гражданите на град Добрич.

Действията по издаване на Заповед №АдК-04-34 от 04.08.2023 г. на Областния управител на Област Добрич и връщане за ново обсъждане на Решение №52-23 от 25.07.2023 г. на Общински съвет при Община град Добрич, е акт на грубо отношение към съществуващото законодателство и е юридически нонсенс, поради следните съображения:

Всички подготвени и изпратени до Секретариата на Общински съвет-Добрич докладни записки за предстояща сесия, се изпращат за информация до Областния управител.

По същия начин е процедирано и е била изпратена и Докладната записка, включена в дневния ред на сесията на Общински съвет, за даване на съгласие за „Поемане на дългосрочен дълг за финансиране и възлагане изготвяне на „Подробно Прединвестиционно проучване на „Индустриален парк Добрич“ за определяне на инвестиционно намерение, необходимо за кандидатстване на „Индустриален парк Добрич“ ЕООД за финансиране по процедура чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели BG-RRP-3.007 „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“)“ от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)“.

Обстоятелствената част на докладната записка съдържа анализ на разпоредбите на Закона за общинския дълг и Закона за публичните финанси, а именно -  чл.17а, ал.2 от ЗОД и чл.32, ал.5 от ЗПФ.

Спазени са разписаните в чл.15 от ЗОД правила, спрямо които е проведено обществено обсъждане.

Доводите на Областния управител , че решението е било взето в нарушение на чл.17а, ал.1 от Закона за общинския дълг, не кореспондират нито с правните основания посочени в Докладната записка, която й е била изпратена преди сесията на Общински съвет, с която би следвало да е запозната, нито пък със законовите основания, съобразно които е взето решение от Общинския съвет - чл. 21 ал. 1 т. 10 и ал. 2 от ЗМСМА във връзка с чл. 17а, ал. 2 от Закона за общинския дълг и чл. 32 от Закона за публичните финанси.

Навярно чл.17а, ал.1 от ЗОД разпорежда, че „Общинският съвет не може да приема решения за поемане на дългосрочен общински дълг след изтичането на 39 месеца от неговото избиране“. Но разпоредбата на чл.17а, ал.2 от Закона за общинския дълг гласи, че: „Разпоредбите на ал. 1, не се прилагат за поетия общински дълг, за който със закон е предвидено, че не попада в обхвата на разпоредбата на чл. 32 от Закона за публичните финанси, както и за общинския дълг, поет за финансиране на проекти чрез финансови инструменти по смисъла на чл. 2, т. 11 от Регламент 1303/2013 от финансови посредници, избрани от "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД въз основа на открита, прозрачна, пропорционална и недискриминационна процедура.

Отделно, стриктно е спазен и чл.32 от Закона за публичните финанси, като ал.5 от същия член, дава възможност да се поеме дълг, именно за реализиране на важни за общината проекти.

Абстрахирането, несъобразяването, неотчитането, изключването от страна на Областния управител на законовите основания /чл.17а, ал.2 от ЗОД и чл.32, ал.5 от ЗПФ/, съгласно които е взето решение от Общинския съвет-Добрич, се явяват предпоставки за пречки и затруднения на дейността на Община град Добрич и Общински съвет-Добрич.  

Със своите действия г-жа Костадинова проваля възможността Добрич да получи 40 милиона лева за довеждаща и вътрешна инфраструктура. Крайният срок за кандидатстване за това е 2 ноември. Наборът от документи, следва да съдържа и Прединвестиционното проучване. В него присъства подробна информация, както за предстоящите дейности по изграждане на Индустриалния парк, така той определя и финансовите параметри, които до 2 ноември следва да намалят своето отражение във формуляра за кандидатстване.

Освен това с друга нейна заповед No АдК-04-33 от 4 август 2023, г-жа Костадинова връща за ново обсъждане решение No 52-23 по Протокол No 52 от заседание на Общинския съвет на град Добрич , проведено на 25.07.2023 г. Отново с  мотив, че Общинският съвет, по закон, няма право да разреши нов общински дълг 39 месеца след неговото избиране. По този начин тя  спря решение, което позволява ремонтирането на 5 важни за Добрич улици.

Дългът, който Костадинова смята за нов, е разрешен с решение на Общински съвет от 29.06.2021 г. С върнатото от нея решение се разширява единствено обхвата на дейностите – включена е възможността за ВиК ремонт /подземна инфраструктура/. Това ясно е записано в докладната записка – добавят се дейности, а не се увеличават сумите. Там няма нито дума за нови средства или каквото и да е действие, което може да се определи като „поемане на нов дълг“. Размерът и параметрите остават същите.

Уважаеми г-н Денков, моля да се запознаете и с приложените документи към настоящото писмо.  Решенията и действията на областният управител по закон следва да са изцяло по законосъобразност, а не по целесъобразност, какъвто е един от мотивите, споделени от областният управител. 

Надявам се Вашата намеса да спомогне за спазването на съществуващата нормативна уредба и областна управа Добрич да работи в интерес на гражданите на Добрич.

С уважение,

инж. НИВЕЛИН РАДИЧКОВ

Председател на група общински съветници от МК „ДБГ, НДСВ, ССД и ГН“

Очакваме позицията и на Областния управител на Добрич.