Студената вода на север от нос Калиакра прогони туристите

Концесионерът на плаж в Шабла Димитър Дамянов споделя, че рязкото спадане на температурата на морската вода се случва всяка година, но за пръв път тя е толкова ниска и то за продължителен период от време

Студената вода на север от нос Калиакра прогони туристите

Макар че миналата седмица в областта температурите бяха много високи, морето в Шабла беше студено. Това, според специалисти, се дължи на географското разположение на района и характерните за мястото силни ветрове. Концесионерът Димитър Дамянов е на мнение, че това със сигурност се е отразило на посещаемостта на морския град и плажовете и заведенията там. 




Според него има 50% спад в оборота на заведенията в Шабла. Само половината от чадърите и шезлонгите на плажа се използват. Има и много отказани резервации за бунгала, но Димитър Дамянов казва, че не е ясно дали това е заради студеното море, или заради слуховете за радиоактивни вещества във водата. 

Вчера, както и днес, температурата на водата в Шабла е около 13 градуса, като следобед се покачва с един градус. Това е напредък в сравнение с миналата седмица, когато термометърът показва 9 градуса. Очаква се постепенно затопляне на водата до нейното нормализиране без да е ясно кога точно ще се случи това.