Министърът на туризма Зарица Динкова проведе работна среща с кметовете по Северното Черноморие

Срещата се е провела в община Варна, а на нея са присъствали кметовете на Шабла, Балчик, Каварна, Долни чифлик и представители на община Аврен и Бяла – Варненско

Министърът на туризма Зарица Динкова проведе работна среща с кметовете по Северното Черноморие

На срещата с министъра на туризма Зарица Динкова кметът на Община Шабла, Мариян Жечев, представи идеята за провеждане на Eastern Bird Fair край Дуранкулак, където гнездят над 150 вида редки и застрашени птици. Той обърна внимание и на най-сериозните проблеми в общината, а именно - опазването на дюните, сигурността на плажната ивица и свободното къмпингуване.  


"Охраняването и почистването на неконцесионираните плажове са в отговорностите на общините. Регламентирането на дивото къмпингуване на територията на плажовете в защитени зони, като местност Болата, е въпрос от изключителна важност за община Каварна", отбеляза кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева.

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов се похвали с най-добрата туристическа инфраструктура в региона. На територията на община Балчик, където е разположен к.к. Албена, през пред-пандемичната 2019-та година са регистрирани 2 млн. и 700 хил. нощувки.

Зарица Динкова отбеляза изключителната роля на местните власти в развитието на туризма и обърна внимание, че сигурността е от ключово значение за качеството на туристическия продукт. Министър Динкова сподели позицията, че е нужна повече финансова децентрализация, за да могат общините да инвестират директно в инфраструктурата на плажовете, за сметопочистване и охрана.

Екип на Министерството на туризма вече проучва добрите практики за създаване на туристическа полиция.

Присъстващите на срещата се ангажираха да поддържат ефективно сътрудничество между представителите на местната власт и Министерство на туризма, в координация със структурите на МВР, МОСВ и МРРБ.