Титаните си отиват: Почина Коста Цонев!

Днес, на 82-годишна възраст почина легендарният български актьор Коста Цонев. Със смъртта на Велко Кънев и на Иван Андонов през декември, днешната кончина като че бележи края на една епоха - тази на титаните в българското кино.

Титаните си отиват: Почина Коста Цонев!

Коста Димитров Цонев е роден на 10 юни 1929 г. Завършил е ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“.

Участва в редица големи театрални постановки, игрални и телевизионни филми. В киното едно от най-популярните му превъплъщения е във филма „Баща ми, бояджията”. Става известен и като българския таен агент Емил Боев по книгите на Богомил Райнов. Работи като актьор в Младежкия театър и в театър „София“. На сцената играе Дон Жуан и Крал Ричард. Носител е на редица отличия и награди за творчество.


През 2001 г. влиза в политиката като депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. През 2005 г. отново е избран за депутат от същата политическа партия.

 

Коста Цонев е известен и като бохем и ценител на женската красота.

Женен два пъти за Анахид Тачева, от която има две деца. Синът му - Димитър Цонев - бе говорител на правителството на Симеон Сакскобургготски. Дъщеря му се казва Теодора. Брат е на известния сатирик Васил Цонев (починал). Има и още един брат, емигрант в Австралия.

 

Последният му брак е със значително по-младата от него Елена, щастливият си живот с която описва в биографичната книга „ Моите жени, моите роли!” В изданието актьорът благодари на Бога многократно, че го е дарил с всеотдайна, грижовна и милосърдна съпруга като Ели, която във всеки един момент от живота му неотклонно е до него.

 

Преди две години Коста Цонев претърпя тежка операцията на сърцето - смяна на една от аортните клапи и два байпаса. Интервенциите бяха лично извършени от проф. Чирков. След тях актьорът понесе и операция на мозъка. Дълго и бавно възстановяваше здравето си във фамилната къща край софийския квартал „Бистрица”, под внимателните грижи на съпругата си, докато сърцето му внезапно спря да бие днес.