Четири фолклорни групи от община Каварна се изявиха и във втория ден на Роженския събор

Участието на каварненските певчески групи в събора на народното творчество и животновъдството „Рожен“ – 2023 ще продължи и в последния ден на националния форум

Четири фолклорни групи от община Каварна се изявиха и във втория  ден на Роженския събор

На роженските сцени се изявиха групите за обработен фолклор към НЧ „Искра – 1923“, село Челопечене и НЧ “Калиакра – 1955“ с. Могилище, под музикалния съпровод на Добри Добрев.


В съставите участват деца и възрастни, самодейци,  приемащи народната песен като памет за това, което народа знае и помни за себе си. Заедно с песните самодейците от село Челопечене представиха пъстрите народни одежди отличаващи се със специфични за този край шевици и орнаменти. Уникалните елементи на добруджанските носии от село Могилище и характерното преселско забраждане показаха, че всяко село си има акценти по носията, която ги отличава дори от съседното село.

След впечатляващото представяне в съборните дни, самодейците очакват и високи оценки на компетентното жури. Отличените и наградените групи и индивидуални изпълнители в тазгодишното юбилейно издание на Роженския събор ще бъдат обявени по късно.

В Националния фолклорен конкурс „Рожен“ участваха още инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли.