Ивайло Мирчев: Предлагаме ядреното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна

Министърът на енергетиката Румен Радев да получи мандат от Народното събрание да преговаря с Украйна за продажба на руското ядрено оборудване, предназначено за АЕЦ "Белене". За това предложение съобщи народният депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев в своя фейсбук профил

Ивайло Мирчев: Предлагаме ядреното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна

Изричното изискване при евентуална продажба е цената да не бъде по-ниска от 1.2 милиарда лева, колкото е струвало оборудването при закупуването му.
“АЕЦ “Белене” е корупционен проект, който ни е ощетил с милиарди и дълги години е използван от руското ядрено лоби в България. Бруталната агресия на Русия в Украйна сложи край на този и без това безумен проект”, пише Мирчев. Представителят на “Да, България” уточнява, че поради специфичната геополитическа обстановка Украйна е единствената държава, която би могла да купи превърналото се в ненужно за България оборудване. От друга страна единствено София може да осигури на Киев нужното ядрено оборудване за най-новата украинска атомна централа.

“Ако министърът на енергетиката постигне добра сделка и успее да продаде ненуженият ядрен пакет, ще сме в странната ситуация - родното руско ядрено лоби в България (щедро набутало ни неизпозлваемата вече руска технология) да подпомогне енергетиката на Украйна”, заключва Мирчев.

Предложението за решение е внесено в деловодството на Народното събрание.

Пресцентър "Демократична България"