Отбелязваме Световния ден за безопасност на храните

Целта на деня е да привлече обществения интерес и да подбуди към действия за предотвратяването на рискове, свързани с храната, както и тяхното откриване и управление. Като по този начин ще допринесе за сигурността на храната, здравето на хората, икономическия просперитет, селското стопанство, достъпа до пазари, туризма и устойчивото развитие

Отбелязваме Световния ден за безопасност на храните

В сътрудничество с Организацията за храни и земеделие на ООН, Световната здравна организация (СЗО) подпомага страните членки на организацията в усилието да отбележат Световния ден на безопасността на храните всяка година.




Достъпът до достатъчно количество безопасни храни с висока хранителна стойност е ключът към поддържането на качествен живот. Заболяванията, предизвикани от храни, влияят негативно на социално-икономическото развитие, натоварвайки здравните системи и местните икономики, туризма и търговията.

Безопасността на храните представлява споделена отговорност между правителствата, производителите и консуматорите. Всяка една група по веригата "от фермата до масата" играе роля в осигуряването на безопасна за човешкото здраве храна.

Небезопасната храна представлява глобална заплаха за здравето, застрашаваща всички. Бебетата, малките деца, бременните жени, възрастните хора и хронично болните са особено уязвими. Всяка година 220 милиона деца се разболяват от диария и 96 000 от тях умират.

Докладът на Световната банка за 2018 г. относно икономическата тежест на болестите, свързани с храната, посочва, че общата загуба на производителност в страните с ниски и средни доходи, се изчислява на 95,2 милиарда щатски долара годишно, а годишните разходи за лечение на заболяванията, причинени от храна се изчисляват на 15 милиарда долара.

Храната може да бъде замърсена във всеки един етап на производството и разпространението, а основната отговорност е на производителите на храни. И все пак голяма част от инцидентите с болести, причинени от храна, са в следствие на неправилно приготвени храни у дома, в заведенията за хранене или на пазарите. Не всички доставчици на храни и потребители разбират ролята, която трябва да поемат, като например възприемането на основни хигиенни практики при покупка, продажба и приготвяне на храна, за да се защити тяхното здраве и това на широката общественост.

Примерите за опасна храна включват не достатъчно добре топлинно обработени храни от животински произход, плодове и зеленчуци, замърсени с изпражнения, както и сурови морски продукти, съдържащи морски биотоксини.

Източник: 24kitchen.bg