Радостина Жекова: Европейската комисия е прегърнала идеята, че трябва да спасим украинския износ

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова коментира настоящите разисквания на европейско ниво по отношение на вноса на стоки от Украйна

Радостина Жекова: Европейската комисия е прегърнала идеята, че трябва да спасим украинския износ

Вчера ЕК реши забраната за внос на украинско зърно да бъде удължена до 15 септември за пет страни, една от които е България, но 12 други държави настояват това да не се случи.
„Силно се надявам да надделее гласът на разума. Тези пет погранични държави протестирахме, защото пазарната ситуация беше нетърпима и натискът, който тези стоки оказаха, беше огромен. Това, което останалите държави-членки пропускат е, че те не усетиха по никакъв начин този украински внос.“ Една част от европейските държави са нетни вносители на земеделска продукция и те имат нужда от тях.

Това коментира пред Euronews Радостина Жекова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Регламентът, който беше разписан на 5 юни за удължаването на забраната до 15 септември 2023 г., означаваq че Европа е чула това, което ние казахме – министрите на земеделието, земеделските производители.“ По думите й е нормално да има различни реакции.

Жекова посочи, че Франция е била твърдо против кризисният резерв на ЕС да отиде за компенсация на зърнопроизводителите, защото няма проблеми с украинския внос.

След българската забрана стоката от Украйна намаля, но не е спряла, отбеляза Жекова. „Стоката от Украйна влиза с румънски и молдовски камиони, включително с български.“

Тя добави, че има увеличение на количествата олио, което се внася в България.

„Ако доскоро се внасяше 15-16 хил. тона на месец, в момента се внася 10-12 хил. тона на седмица“, коментира експертът.

„Поехме глътка въздух, но тази забрана не работи така, както ние очаквахме и на практика беше заобиколена.“

Жекова обясни, че има останала стока по складовете, която не е продадена.

„Шокиращо в момента за сектора, са изключително ниските цени на стоката, която произведохме 2022-23 г. и то с изключително висока себестойност. Според нея след като стоката, която предстои да се продаде, производителите ще бъдат на загуба.

„Европейската комисия е прегърнала идеята, че трябва да спасим украинския износ.“ Внесената забрана включва само слънчоглед, царевица, рапица и пшеница, а проблеми има и в другите сектори, затова трябва да се удължи забранителния списък с олио, мед, сухо мляко.

Според Жекова новият земеделски министър ще има няколко огромни проблема, с които трябва да се справи. Сред тях са удължаване на забраната за украинския внос, успешно договаряне на условията по Стратегическия план, за който срокът на преговаряне приключва през юли, както и разрешаване на проблемите с очертаването за субсидиите през 2023 г.

Източник: НАЗ