Новата песен на Близкия изход е факт, а посланията са ценни

Близкият изход е по-близо, отколкото мислим. Трима музикални артисти от Добрич - YO, R.V. и F.T.L.O.J се събират за да оставят музикални и житейски уроци на следващите поколения

Новата песен на Близкия изход е факт, а посланията са ценни

Излезе новата песен на Близкия изход “Нямаш понятие”. В нея се говори за човешкия дух, човешкото съзнание и катарзисът, който е нужен.  Видеоклипът е сниман от Prospect Motion, зад което стоят R.V и F.T.L.O.J. 


F.T.L.O.J избира интересен подход към темата на песента - той говори за духовност. 

“Писал съм текста си с идеята за едно човешко същество, което предвид обществото, в което живее, се опитва да излезе от матрицата. Ние всички работим за матрицата до момента, в който ще се откъснем от нея, но това ще бъде много трудно. Човешкото същество е намерило духовността и е разбрало, че има нещо по-голямо от заобикалящата го среда. Има духовност, има вселенско знание. Човекът открива духовен път и осъзнава, че плътта му не е единствената му форма. Всъщност по-висшето му “Аз” е духовността и душата му.  

В края на текста на Марио (F.T.L.O.J) стои откровението на Йоан. В него се казва, че ще дойде ден, в който ще има разпределение на хората. Жътвата ще дойде и разпределението ще бъде между тези хора, които са дали плодове и тези, които не са.  

“В текста ми става въпрос за човек, който е осъзнал духовността си, грешките си, но се стреми към прераждане” - заключи Марио. 

YO казва, че неговите лирики са свързани с наследството, което оставяме на следващите поколения, както и с идеята да бъдем по-добри. “Това е първата песен на Близкия изход. Всъщност Марио (F.T.L.O.J ) и Росен (R.V) го започнаха, а аз съм най-новия член на това малко семейство. Ние тримата сме индивидуални артисти, но Близкия изход ни събира с това, че там ще работим по песни, които са социално ангажирани. Искаме да мотивираме хората в трудни моменти. Музиката е нещо, което те кара да вибрираш на друга честота и може да те изкара от кофти ситуация. Именно затова имаме и врата в клипа - тя представлява Близкия изход.  

Той разказа и за смехотворния снимачен процес на клипа: “Клипът не стана от първия път, първоначалната концепция беше друга. Но впоследствие решихме, че искаме да променим нещо. Имаше много смях на снимачната площадка, сглобявахме вратата сами, беше ни и студено”.  

R.V разказа за елементите и посланията в клипа: “Всичко е с цел. Предполагам, че на подсъзнателно ниво хората ще усетят посланието. С куклата на конци искаме да визуализираме, че хората малко или много сме контролирани от системата. Води се война между доброто и злото. Войната е всеки ден, постоянно водим тази битка. Тъмното видео с концентрираната светлина са за да подчертаят самия артист. Семпло е за да може да се наблегне повече на текста всъщност, отколкото на видеото.  

Най-символичното във видеото е вратата. Нашата кауза е “да отворим вратата” за хората чрез музиката и посланията в нея. Трудно е такава песен да пробие, особено с пускането на “бърза” музика, която има давност един месец и после се забравя. Но ако един човек се спре и се заслуша, може би в труден за него момент ние ще бъдем неговия изход". 

А за текста си Росен (R.V) обясни: Моята лирика е свързана с това какво трябва да се направи за да може човек да реализира потенциала си. Човек има толкова много енергия и потенциал, че се страхува от тях и нищо не прави цял живот. Остава в черупката си. Не я чупи за да излезе и да стане това, което трябва да бъде. Идеята е да осъзнаеш, че имаш сила в себе си, да я погледнеш без страх и да я овладееш.  

Трите части на изпълнителите са умишлено подредени по този начин. Това е заради значенията зад тях. Марио извежда важните неща, над които човек трябва да се замисли, после Йо обяснява защо е важно това, а Росен обяснява как човек може да се справи със силата вътре в него. И дори да бъдат обърнати в обратен ред, частите отново имат смисъл.