Тридневен фестивал на занаятите и изкусвата в Добрич

Фестивалът ще се проведе от 26 до 28 май на площад „Свобода“. Организатор е Фондация „Добруджа – история, традиции и култура“ в партньорство с Община град Добрич

Тридневен фестивал на занаятите и изкусвата в Добрич

По време на фестивала ще видите как занаяти, ревниво пазени в рода от поколения, носещи велико тайнство и магия, даряващи красота и хармония, се възраждат като феникс в днешното модерно и забързано време, и ни дават надежда и упование, че българските традиции в опазването и разпространението на художествените и традиционните занаяти, са съхранени и се предават на поколенията.



Ще присъствате на сцени, повишаващи адреналина във вените, сътворени от ръцете на майстори-занаятчии, използващи съвременна техника и създаващи шедьоври пред очите ви. Крум Велев- един от основоположниците на изкуството, наречено "карвинг" - дърворезба с моторни триони, в България, ще прекоси страната, специално за да уважи фестивала ни и да демонстрира на живо този нов, уникален занаят, който изисква много знания и умения.

Гостите на фестивала ще се насладят и на богата музикално-танцова програма с участието на много любими наши, оркестрови и фолклорни състави.

За младите таланти е важно да знаят, че в рамките на фестивала специален гост ще бъде народната певица Галина Дурмушлийска, наричана още „славеят на Добруджа“. Те ще могат да участват в майсторският й клас по народно пеене и да се изявят на сцената на фестивала.

Ще бъде отворена „Работилница за сръчковци“, в която деца от детска градина и по-големи ученици, от различни училища и школи, ще творят пред погледите на фестивалната публика. В един от дните на фестивала, главният кулинар на к.к Албена – Георги Божков ще проведе „Кулинарно ателие“ с възпитаници на Професионална гимназия по туризъм „ П.К. Яворов“- Добрич.

Очакват Ви още ретро ревю с облекла и прически от началото на XIX век и ретро изложба на автомобили.

Ще можете да си закупите продукти от десетки занаятчийски производители от цялата страна. За Вас, специално ще приготвя прясна храна, собствено производство, екипът на Русчук, гр. Русе.